1. Fedélzeti töltő és töltés irányító rendszer

A fedélzeti töltő és a töltés irányító rendszer (BMS) meghatározza a maximális töltési teljesítmény és a töltési ciklusokat.

2. Elektromos motor

A gyártótól függően az elektromos autók 1 vagy több elektromos motorral vannak felszerelve.

3. Akkumulátorok

Az akkumulátorok különböző technológiákkal vannak ellátva – a leggyakoribb a lítium-ionos akkumulátor, amelyet majdnem mindennap használunk olyan eszközökben, mint a telefonok és laptopok. Az akkumulátor mérete határozza meg leginkább a hatótávot.

4. AC vagy DC csatlakozók

Az elektromos autók különféle csatlakozókkal vannak ellátva, attól függően, hogy milyen gyártó készítette a járművet és földrajzilag hol található.

5. AC vagy DC töltő

Minden elektromos autónak szüksége van a töltésre, és a töltő is többféle típusú lehet autónktól függően.

Teljesen elektromos autó (BEV)

teljesen elektromos auto

Plug-in Hybrid elektromos autó (PHEV)

plug in hybrid auto

Mi határozza meg az elektromos autó hatótávját?

súly

Súly

Egy nagyobb méretű autó kisebb hatótávot eredményez.

időjárás

Időjárási körülmények

Az átlagos hatótáv amelyet a gyártók feltüntetnek enyhe időjárásra (~23C) vannak meghatározva. Extrém hideg és meleg idő egyaránt hatással vannak a hatótávra, de a hideg időjárás jobban rontja a megtett távolság mértékét.

teljesítmény

Teljesítmény szükség

Nagyobb gyorsulások és nagy sebességek több energiát fogyasztanak és kevesebb távot tudunk megtenni.

akksi

Akkumulátor kapacitása

Az akkumulátor kapacitását a kWh jelöli ami meghatározza a teljes rendelkezésre álló energiát az autó motorja számára. Nagyobb kapacitást nagyobb távolságot jelent.

Hol tudom feltölteni az elektromos autómat?

otthoni-toltes-wallbox

Otthoni töltés

Privát otthoni töltés

Egy töltőkábel vagy töltőállomás kihelyezve a garázsunkba.

Társasházi otthoni töltés

Egy töltőállomás telepítve a lakóközösség privát parkolójába bel- vagy kültéren.

munkahelyi-toltes-wallbox

Munkahelyi töltés

A munkahelyek elkezdtek töltési lehetőséget nyújtani az alkalmazottak és látogatók részére, helytől függően ingyen vagy fizetéssel. Emellett a céges elektromos autók számára szükséges töltőállomást kialakítani.

celtoltes-wallbox

Célállomás töltés

Privát vagy nyilvános parkolók elkezdtek töltési lehetőséget nyújtani. Ezek a töltőállomások tagságot igényelnek vagy minden elektromos autós számára elérhetőek. Ilyenek találhatóak például plázáknál, éttermeknél.

utkozben-toltes-wallbox

Útközbeni töltés

Ezek általában gyors DC töltők, amelyek lehetővé teszik az elektromos autó gyors feltöltését jelentős hatótávval (kb. 30 perc).

Hogyan működik az elektromos autó töltése?

A töltés erősségét a legkisebb teljesítményű eszköz határozza meg. Ezt jelentheti maga az autó fedélzeti töltője, a hálózat vagy a töltőkábel.

mode1-toltes

MODE 1

Háztartási aljzat és hosszabbító

Ez egy váltóáramú (AC) töltési módszer, amelyet általában a kis e-kerékpárok, mopedek használnak. Háztartási aljzat és egyszerű kábel használható. Tilos egyes országokban, beleértve az USA-t is.

mode2-toltes

MODE 2

Háztartási aljzat és speciális kábel vezérlő eszközzel

Ez egy váltóáramú (AC) töltési módszer, ahol a töltésfigyelő eszköz a speciális töltőkábelre kerül.

mode3-toltes

MODE 3

Specifikus aljzat dedikált áramkörön

Ez egy váltóáramú (AC) töltési módszer, ami ajánlott mindennapi töltésre. Dedikált töltőaljzat töltésfigyelés funkcióval. Dedikált töltőkábelt használatával.

mode4-toltes

MODE 4

Egyenáram (DC) csatlakozás villámtöltéshez

Ez egy egyenáramú (DC) töltési módszer, ahol a külső töltő az akkumulátorok gyors töltésére szolgál. Különböző típusú csatlakozók vannak. A leggyakrabban használt csatlakozók a CHAdeMO és a CCS2 (Combo).

toltesi idok tablazat min 1

Csatlakozók típusai

A csatlakozók változnak régiótól, töltési erősségtől és gyártótól függően

Elektromos autó csatlakozó típusok

Elektromos autó fogalomjegyzék

Elektromos autó (EV): Széles kategória, amely olyan autókat jelent, amik teljesen elektromossággal vagy elektromos motorral működnek.

Akkumulátoros elektromos autó (BEV): Másképpen „tisztán elektromos” autók. A BEV a benne található akkumulátor energiájával működik, és mindenképp szükséges feltölteni.

EVD (Electric Vehicle Driver) vagy Elektromos autó vezető

Visszatöltő fékezés (Regenerative Braking): Az elektromos autók fékezéskor eltárolják a felszabaduló energiát, amelyet így később képesek felhasználni.

Belső égésű motor – ICE (Internal Combustion Engine): Az ICE-t éghető üzemanyag hajtja, gyakran kőolaj- vagy földgáztermékek.

Belső égésű motorral rendelkező jármű – ICEV (Internal Combustion Engine Vehicle): Az összes olyan jármű, mely éghető üzemanyaggal működik.

PHEV ( Plug-in Hybrid Electric Vehicle): A Plug-in autók egyszerre rendelkeznek akkumulátorral és belső égésű motorral.

NEV (Neighborhood Electric Vehicle): Olyan elektromos autók, amelyek nagyjából 70 km/h-ra vannak korlátozva a biztonságos közlekedés érdekében.

EREV (Extended-range electric vehicles): Olyan autók, amelyek benzines motorra váltanak ha az akkumulátor majdnem lemerül.

AC (Váltakozó áram): Áram, amely rendszeresen irányt változtat, ilyen áram található az otthonainkban és a szokásos hálózatokban.

DC (Egyenáram): Áram, amelynél az energia egy irányba áramlik, így tárolja például az áramot egy akkumulátor.

Hatótáv: A távolság, amelyet egy elektromos autó elektromosság segítségével tud megtenni.

Hatótáv-szorongás: Aggódás vagy stressz, amely annak köszönhető, hogy félünk, hogy nem érünk el a kitűzött célunkig a hátralévő hatótávval.

kW (kilowatt): A teljesítmény egy mértékegysége.

Elektromos autó töltő (EVC): Egy eszköz, amely segít elektromossággal ellátni az elektromos autókat.

Level 1 töltés: Az EV feltöltése egy otthoni csatlakozóra dugható töltővel, 120v-ig. Ez a leglassabb elérhető töltési módszer, akár 24 óra is lehet egy elektromos autó teljes feltöltése.

Level 2 töltés: 240v-ig az elektromos autó töltők. Ez a legajánlottabb elektromos autó tulajdonosok számára, attól függően, hogy pontosan milyen típusú autód van, egy gyorstöltővel akár 5x gyorsabban is töltheted autódat.

Level 3 töltés: Másnéven villámtöltés vagy DC. Akár fél óra alatt képes teljesen feltölteni az autódat. Sajnos ezek a töltők jelenleg elég ritkák és rendkívül költségesek.

JEVS G105-1993: Másnéven CHAdeMO, egy olyan adapter, amely 62.5 kW vezetésére képes. Leginkább Japánban használják.

SAE J1772: Az alapvető Észak-Amerikai csatlakozó elektromos autók számára. Általában Level 1 és Level 2-es rendszerekkel működik.

IEC 62129: Egy töltőtípus, amely elektromos autók töltésére használnak Europában.

Kombinált töltési rendszer (CCS – Combined Charging System): Egy másik módszer az elektromos járművek gyors feltöltésére egy speciális elektromos csatlakozóval. A CCS-nek két típusa van. Európában a CCS2 az elterjedt, Amerikában pedig a SAE-t J1772 szabvány.

Töltőáramkör megszakító készülék
(CCID)
Biztonsági védelem egy EVSE-n belül, amely csökkenti az esélyét, hogy a felhasználó személy áramütést kapjon.

V2G (Vehicle-to-grid): Egy rendszer, amely lehetővé teszi az elektromos járművek számára a kommunikációt az elektromos hálózattal, ezáltal biztosítva a villamos energia áramlását mindkét irányban.

Üvegház gázok: A szén-dioxidhoz hasonló házok, amelyek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz.

Csúcs töltés: Töltse elektromos járművét csúcsidőn kívül, ezáltal a legalacsonyabb költséggel.

Akkumulátor-kezelő rendszer (BMS – Battery Management System): A járműben található elektronikus rendszer, amely kezeli és védi az akkumulátort.

Lítium-ion akkumulátor (LIB – Lithium-ion battery): Lítium-ion néven is ismert, gyakran használható újratölthető akkumulátor.

VRLA akkumulátor (szelepvezérelt
ólom-sav akkumulátor):
Újratölthető ólom-savas akkumulátor.

NiMH (nikkel-fémhidrid): Kevésbé megbízható újratölthető akkumulátor.

Olvadt só akkumulátor (Molten Salt Battery): Olyan típusú akkumulátor, amely megolvadt
sót használ, mint elektrolit.