Olvasási idő: 4 perc

Mit tud napjaink egyik legnépszerűbb villanyautója, a BYD Seal U?

Nagyon nyomul előre a konnektoros autókat gyártó BYD márka. A kínai elektromobilitási vállalat célul tűzte ki, hogy minden ember számára elérhető áron kínáljon környezetbarát járműveket. Ennek megfelelően dobja piacra folyamatosan különböző izgalmas modelljeit a lehető legjobb áron minden szegmensben. Nálunk egyelőre a fiataloknak szánt BYD Dolphin található a lista alján, melyet az elektromos crossover ATTO 3 követ, míg a villanyhajtású limuzin, a Seal a szedánok piacán próbál szerencsét – ahol legfőbb riválisa a Tesla Model 3. Ez a három típus tavaly mutatkozott be, ám nem kellett sokat várni, hogy egy újabb BYD tűnjön fel a színen Magyarországon.

Ez nem más, mint a Seal U, mely a nevével ellentétben nem a négyajtós Seal továbbfejlesztett változata, hanem egy teljesen más kategóriában, a teljes értékű elektromos SUV-k szegmensében induló akkumulátoros négykerekű – erre utal az U betű, ami a “utility” rövidítése, vagyis a környezettudatos családok ideális választása lehet.

byd seal u ban 1 ben elektromos hajtáslánca head up kijelző seal u ban is óceánok ihlette világ első elektromos suv ot

BYD Seal U jellemzők és felszereltség

A tölthető autók világelső gyártója, a Build Your Dreams negyedik magyar modellje a Tesla Model Y egyik legnagyobb kihívójának ígérkezik kedvező ára és családbarát méretei miatt. A kínaiak ismét az e-Platform 3.0 padlólemezt vették alapul, ami nagy rugalmasságot biztosít és olyan modern technológiákat tud ötvözni, mint a 8 az 1-ben integrált elektromos hajtásrendszer (a kiválónak mondható, 89%-os rendszerhatékonysággal) vagy épp a hőszivattyús fűtés-hűtés, továbbá a lítium-vasfoszfát (LiFePo) Blade akku.

A Design felszereltség az előbbieken túl nyújt még néhány extrát, többek között esőérzékelős ablaktörlők, színes hangulatvilágítás, légtisztító rendszer, nagyobb központi kijelző, 10 hangszórós Infinity prémium hangrendszer, Head Up (kivetített) kijelző, vezeték nélküli telefontöltési lehetőség található benne, illetve hajtásláncuk és hatótávjuk sem azonos.

Ezen szint listaára 2024 elején 17 501 110 Ft.

byd seal u ban 1 ben elektromos hajtáslánca head up kijelző byd e platform panoráma napfénytető kínai hátsó üléstámlák lehajtásával

BYD Seal U akkumulátor fogyasztás és hatótáv

A BYD kétféle akkumérettel kínálja a Seal U divatterepjárót, melyek mérete felszereltséghez kötött. Kisebb kapacitás jár az alapáras Comfort változathoz, bár a 71,8 kWh sem mondható kevésnek, WLTP normatíva szerint ez kombinált használat mellett 420 kilométerre lehet elég, míg csak városban akár 576 kilométeres hatótáv is kijöhet. A meghajtásról egy 160 kW-os (218 LE) villanymotor gondoskodik 310 Nm csúcsnyomaték kíséretében, amivel 9,3 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, miközben végsebessége 175 km/óra.

A Design ellátmánnyal együtt egy 87 kWh-s LFP akkumulátor jár, ami már 500 kilométeres vegyes használatra lehet elég, csak városban pedig akár 674 kilométer is kijöhet. A meghajtásról ugyanaz az állandó mágneses szinkronmotor gondoskodik 160 kW-os teljesítménnyel, viszont a nagyobb tömeg kompenzálására a nyomaték 330 Nm-re nőtt, igaz, így is 9,6 másodperc alatt éri csak el a százas tempót álló helyzetből a jobban felszerelt Seal U. Autópályán és erőltetett menetekben, valamint extrém időjárási körülmények között persze nem szabad csodákra számítani, de még így is kijöhet 3-400 kilométer (előbbi a kisebb, utóbbi a nagyobb akkucsomaggal). A gyártó szerint a fogyasztás egyébként 19,9 és 20,5 kWh körül alakul átlagosan.

kínai utakon byd seal u t android auto 500 km apple carplay integrált multifunkciós

BYD Seal U töltés

A modern technológiát használó BYD Blade akkupakk szerencsére elég gyorsan tölthető, így hosszabb utazásokra is ideális választás lehet a kínai családi jármű. A fedélzeti töltő 11 kW-os teljesítményű AC, azaz váltóáramú töltést tesz lehetővé. A 3x16A áramerősséggel etetett kisebb (71,8 kWh) akkumulátoros változat teljes lemerülésből 7,5 óra alatt lesz 100 százalékon, míg a nagyobbnak (87 kWh) ugyanehhez 9 óra 20 percre van szüksége. Szerencsére adott az egyfázisú, 1x32A-es teljesítmény maximális kiaknázása, amellyel 11, valamint 15 óra alatt érhető el a 0-100%-os eredmény.

A CCS2 csatlakozó segítségével a DC villámtöltés is lehetséges, méghozzá a kisebb akkuval szerelt Comfort változat esetén megfelelő töltőoszlopokon akár 115 kW-os csúcsteljesítménnyel, Design szinten ez 140 kW-ra is felmehet. Ennek köszönhetően 10-ről 80 százalékra 42, illetve 43 perc alatt tölthető a modell, míg 30-ról 80 százalékra 27 és 28 perc szükséges.

byd seal u hátsó 8 az 1 ben platform 3.0 utakon suv-ok auto és az apple 552 literes infinity hangrendszer 6 év

BYD Seal U V2L

Az elektromos SUV nem csak felvenni, de leadni is képes áramot a V2L, azaz Vehicle to Load technológia segítségével, vagyis olyan helyen, ahol nincs megfelelő villamoshálózat kiépítve – például egy erdő közepén – vagy akár egy áramszünet esetén tovább tudjuk használni a legfontosabb eszközeinket az autó Type 2 csatlakozójába dugott adapter segítségével – amilyen nálunk is kapható. Ezzel az otthon kényelmét érezhetjük, bárhol is legyünk egészen akár 16A, vagyis 3,7 kW-os teljesítményfelvételig. Ez akár egy kisebb háztartás teljes áramigényét kiszolgálja, ráadásul a Blade akkumulátor segítségével hosszú órákon át – még folyamatos teljes terhelés esetén is akár egy napon keresztül.

BYD Seal U töltése otthon vagy munkahelyen

A megfelelő otthoni töltő kiválasztása elengedhetetlen a maximális e-autó élmény érdekében, így érdemes felmérni, hogy milyen lehetőségekkel rendelkezik háztartásunk vagy a telepítési helyszín, és amennyiben korlátozott teljesítmény adható át az autónak, érdemes okos töltőben gondolkodni, amely az egyéb fogyasztók figyelembevételével tudja szabályozni az elektromos autó számára még biztonsággal elérhető kapacitást, így bármikor úgy tölthetünk, hogy nem kell aggódni a kismegszakító folyamatos leoldásától. Az ideális fali töltő (wallbox) kiválasztásához érdemes felvenni a kapcsolatot munkatársainkkal az alábbi elérhetőségeken. Továbbá tekintse meg az alábbi linken az autó legfontosabb specifikációit. 

Ajánlott termékek

✅GYIK⚡️

✅Milyen felszereltségek találhatóak a BYD Seal U-ban?⚡️

– A BYD Seal U két felszereltségi szinten érhető el: Comfort és Design. Mindkét verzió számos kényelmi és biztonsági funkcióval rendelkezik, mint például automata LED fényszóró, panoráma napfénytető és szellőztethető első ülések.

✅Milyen hatótávolságot biztosít a BYD Seal U?⚡️

– A BYD Seal U két különböző akkumérettel kapható, melyek kombinált használat mellett 420-500 kilométer hatótávolságot nyújtanak.

✅Milyen gyorsan tölthető a BYD Seal U?⚡️

– A BYD Seal U gyorsan töltőképes, és lehetőség van AC és DC töltésre is. A CCS2 csatlakozón keresztül akár 115-140 kW-os töltést is elérhetünk.

✅Milyen lehetőségek vannak a V2L technológiával?⚡️

– A BYD Seal U képes áramot adni és felvenni a V2L technológiának köszönhetően, ami ideális lehet például áramszünet esetén vagy táborozás közben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.