Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autó feltöltése egy olyan folyamat, amely gondtalan használatához érdemes tisztában lenni néhány alapvető ismerettel. Manapság két alapvető csoportra lehet osztani az útjainkon futó autókat. Vannak a hagyományos, belsőégésű motorral hajtott típusok és mellettük napról napra, feltartóztathatatlanul növekszik az elektromos energiával hajtott járművek csoportja.

Tankolás helyett elektromos autó feltöltése

Az utóbbi csoportba tartozó autók térnyerése egyáltalán nem véletlen. Számtalan előnnyel rendelkeznek a régebbi benzin vagy dízel motorral szerelt autókhoz képest, és tulajdonképpen az egyetlen olyan teendő velük kapcsolatban, amit a vezetőnek kell elvégezni, az a töltés.

elektromos autó költségek

E ponton azonban kissé át kell alakítani a több évtizedes rutinokat, hiszen a villanyautók esetében több lehetőségünk is van, mint egyszerűen beállni egy benzinkútra és megtankolni a gépkocsit.

Tervezés a gondtalan kilométerek érdekében

Az elektromos autóknál szükséges némi műszaki ismeret, előrelátás, tervezés a zökkenőmentes töltések érdekében, de ezt a gondoskodást számtalan előnye biztosításával bőven meghálálja a jármű.

 

Fontos tudni, hogy az akkumulátorok gyártástechnológiája mára már bőven eléri azt a szintet, hogy nincs szükség ún. formázásra vagy éppen arra, hogy majdnem mindig lemerülésig legyen használva az energiaforrás. Nincs memóriaeffektus és az autóba épített telep bármikor, bármilyen töltöttségi állapotban rákapcsolható a hálózatra.

Ez a hálózati áramforrás lehet nyilvános töltő vagy éppen saját garázsban kiépített töltőpont, és ezeken a lehetőségeken belül is még több variációt különböztetünk meg. Az otthoni töltés kivitelezéséhez több opció közül is választhatunk a Wallbox.hu oldalunkról. Itt pontos leírások, tippek, tájékoztatók segítik az érdeklődőt.

Különféle körülmények, különféle feltöltési módok

Az elektromos autó feltöltése történhet egy- vagy háromfázisú áram segítségével, mint pl. a Zencar állítható otthoni töltő esetében, természetesen az utóbbinál lesz a töltés gyorsabb, viszont az ilyen rendszer kiépítése lényegesen drágább egyfázisú társánál. Megkülönböztethetünk lassú-, gyors- vagy villámtöltést, és mindegyiknél fontos, hogy megfelelő kiépítettség is szükséges hozzájuk, mind a töltőállomás, mind az autó oldaláról. Tehát nem tölthetünk villámtöltéssel olyan járművet, amely erre nincs felkészítve.

elektromos autó feltöltése
toltes-ikon-icon

Azonban tudni kell, hogy a töltési sebességet befolyásolhatják egyéb tényezők is, úgy mint az akkumulátor kapacitása vagy elhasználódási szintje, a külső hőmérséklet vagy az, ha töltés közben működik a fűtés vagy a klímaberendezés. Azt is hasznos tudni, hogy az elektromos autó feltöltése egyik esetben sem lineáris, tehát nyolcvan százalékos szint felett már lényegesen lelassul a töltés sebessége.

Segítség az autó részéről

A mai korszerű elektromos autók már úgy vannak felszerelve, hogy a legnagyobb pontossággal követhető legyen a pillanatnyi fogyasztás és az elérhető hatótáv. Sőt már arra is van mód, hogy mobiltelefonos alkalmazással bármikor ellenőrizhető legyen az autó töltöttségi vagy éppen töltés közbeni állapota. Ezenkívül tippek, tanácsok is megjelentethetők a műszerfalon, így pontosan kalkulálhatók a napközbeni és az éjjeli töltések és az általuk megtehető távolságok.

A kalkulációhoz szükséges lehet tudni, hogy a hatótávolságot alapvetően négy körülmény határozza meg, ezek a domborzati viszonyok, a sebesség, a fűtés, légkondicionálás használata, valamint a vezetési stílus.

Amennyiben felmerülne bármilyen kérdés, bátran keresse fel szakértő kollégáinkat Wallbox.hu oldalunkon.

Ajánlott termékek

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Mit érdemes tudni az elektromos autó töltésével kapcsolatban? 🚗⚡️

Az elektromos autó töltése sokkal olcsóbb lehet, mint a hagyományos üzemanyag töltése. Emellett a töltési idő és a töltési sebesség is változhat, attól függően, hogy milyen töltőt használunk.

✅ Milyen típusú töltők léteznek? 🚗⚡️

Három típusú töltő létezik: az otthoni töltő, a nyilvános töltő és a villámtöltő. Az otthoni töltő lehetővé teszi az autó töltését a garázsban vagy az udvaron. A nyilvános töltők általában parkolóhelyeken, bevásárlóközpontokban, valamint egyéb nyilvános helyeken találhatóak. A villámtöltő pedig a leggyorsabb feltöltést kínálja, viszont általában csak az autópályákon, illetve nagyvárosokban találhatóak meg.

✅ Milyen költségekkel kell számolni az elektromos autó töltésekor? 🚗⚡️

Az elektromos autó töltésekor számos tényező befolyásolhatja a költségeket, beleértve az áramköltséget, a töltő típusát és a töltési sebességet. Általában azonban az elektromos autó töltése olcsóbb, mint a hagyományos benzines/dízeles autók tankolása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.