Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autók jelentik a közlekedés jövőjét. Sokan ezt még nem fogadták el, sőt, egyenesen ellenzik és szkeptikusan néznek ezekre a gépekre, de mind az állami, uniós szabályozások, mind a vásárlói elvárások ebbe az irányba terelik a nagyobb márkákat. Ezért sem meglepetés, hogy ma már olyan nagy teljesítményű autók érhetőek el, mint a Porsche Taycan.

Mit tud a Porsche Taycan?

Az elektromos autókkal kapcsolatban az egyik fő kérdés az, hogy mégis mennyit megy egy töltéssel. Kezdjük innen a Porsche Taycan elemzését, a számok szerelmeseinek fogunk elsősorban kedvezni: a Porsche Taycan 4 Cross Turismo egy 380 lóerős (280 kW) teljesítményű “szörnyet” rejt magában, amivel 0-ról 100-ra 5,1 másodperc alatt gyorsul, a csúcssebessége 220 km/h. A fogyasztása pedig 22,4-26,4 kWh/100 km, az akkumulátorkapacitása bruttó 93,4 kWh, nettó 83,7 kWh, ami azt jelenti, hogy a hatótávja átlagosan 389-456 km között alakul.

Ez az utolsó adat már önmagában elég meggyőző, pláne, hogy egy nem egy családi elektromos autóról beszélünk, hanem egy igazi sportautóról. Természetesen a Porsche Taycan család ennél komolyabb “vadállatot” is tartogat számunkra, mint amilyen a Taycan Turbo S Cross Turismo: 625 lóerő, Overboost teljesítménnyel 761 lóerő is lehet, a gyorsulása 0-ról 100-ra 2,9 másodperc, csúcssebessége 250 km/h, a fogyasztása hasonló (24,4-26,4 kWh/100 km), de kicsivel magasabb, így a hatótávja is némivel kevesebb (388-419 km). Ez még ekkora teljesítmény mellett is igazán figyelemre méltó.

Ránézésre nem egy versenyautót kapunk, hanem inkább emlékeztet egy vérbeli szabadidőautóra, amivel hétvégente szelhetjük a kilométereket, a fővárosból könnyedén leruccanhatunk a Balatonra, majd vissza, pláne így a nyár közeledtével. A gyorsulása kiemelkedő, talán egyedül gyorsulási versenyen nem számít annak, de azonkívül mindenhol. A hivatalos kategóriája egyébként sportkombi, amivel akár városon belül is könnyedén közlekedhetünk.

Nem kell a töltés miatt aggódni

Ahogy azt már említettük, az elektromos autókkal kapcsolatban a legtöbb kifogás a töltés kapcsán érkezik. Pedig ma már akár otthon is lehet fali töltőnk vagy töltőoszlopunk. Sőt, mindez csak a jéghegy csúcsa: az elmúlt években nagy figyelem hárult a megújuló energiára, egyre több ház tetején találhatunk napelemeket. Az elektromos autót akár ezzel is tölthetjük, hisz a napelemek által termelt energiát hatékonyan adhatjuk át a villanyautó akkumulátorának egy profi fali töltő segítségével.

Az otthoni telepített töltő hatékonysága sokkal jobb, mint a gyári töltőé. Utóbbit inkább biztonsági tartalékként érdemes használni, jó, ha mindig ott van a csomagtartóban, de alapból nem a legjobb megoldás a konnektoros töltés. A konnektorokat nem ekkora terhelésre tervezték, magas a töltési veszteségük (a felvett és átadott energia közti különbség), így ha az otthoni töltést preferáljuk, mindenképpen építsünk ki egy modern megoldást.

porsche taycan turbo cross turismo 100 km tesla model 3 autó teljesen elektromos első és hátsó hajtás 0-100 km/h gyorsulás

Az elektromos autók folyamatosan fejlődnek

A Porsche Taycan modellek a legjobb példák arra, hogy jelenleg hol tart a technológia. Teljesítményben is simán felveszik a versenyt a legtöbb benzines változattal. Már nemcsak hétköznapi, családi autókat találunk elektromos üzemeltetéssel, hanem igazi sportkombikat is. Még mindig csak az “elején” járunk ennek az új technológiának.

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni, valamint szakértők véleményét kikérni, hogy melyik modellt és melyik töltési módszert érdemes választani. Ha kérdések merültek fel, vagy nem tudja, milyen irányba induljon el, keressen minket bizalommal, és mi segítünk eligazodni az elektromos autók és töltők világában.

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Milyen teljesítményt és sebességet kínál a Porsche Taycan? 🚗⚡️

A Porsche Taycan különböző modelljei nagy teljesítményt kínálnak, amelyek elérhetik vagy meghaladhatják a 600 lóerőt. Az autó képes nagyon gyorsulni, például 0-ról 100 km/h sebességre 3 másodperc alatt.

✅ Mekkora hatótávot kínál egyetlen töltéssel? 🚗⚡️

Az autó hatótávja változó, attól függően, hogy melyik modellt és akkumulátort választja az ügyfél. Általában a Taycan képes legalább 400 km-es hatótávra egyetlen töltéssel.

✅ Milyen gyorsan tölthető fel? 🚗⚡️

A Porsche Taycan gyorstöltőt használva akár 30 perc alatt is elérheti a 0%-ról a 80%-os töltöttséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.