Olvasási idő: 3 perc

A villanyautók még mindig viszonylag újdonságnak számítanak. A népszerűségük folyamatosan növekszik, de ez nem jelenti azt, hogy a tévhitek, aggodalmak kezdenek eltűnni a köztudatból. Az egyik leggyakoribb a kérdés, hogy az elektromos autó akkumulátor élettartama hogyan alakul az évek során.

Az elektromos autó akkumulátor élettartama egyre hosszabb

Ezt mégis hogyan kell érteni? Lehetséges az, hogy egy már évek óta használt elektromos autó akkumulátorának az élettartama is javítható? Ezek a járművek olyan modern rendszereket használnak, amelyek akár szoftveresen is képesek befolyásolni az egyes berendezések teljesítményét. Ha egy ilyen autót vásárolunk, a frissítések a későbbiekben is folyamatosan érkezni fognak a benne található számítógépbe. Ennek köszönhetően az is lehetséges, hogy idővel az akku élettartama is hosszabb lesz. Természetesen az akkumulátortöltés szabályaira oda kell figyelni, hogy ne járassuk csapágyasra a berendezést.

global ev battery 18 12 23 1024x683 1
ezgif 3 57f2feba8b removebg preview

A szoftverfrissítések képesek arra, hogy a jármű sokkal optimálisabban használja ki a benne található energiát. Ez azonban csak egyetlen tényező, aminek köszönhetően hosszabb lehet az elektromos autó akkumulátor élettartama. Általánosságban elmondható, hogy a gyártási technológia is folyamatosan fejlődik. Ennek hála sokkal hatékonyabb, nagyobb teljesítményű akkumulátorok kerülnek az elektromos autókba. Már egy 5 évvel ezelőtti aksihoz képest is hosszabb élettartammal rendelkeznek ezek az eszközök.

icones d eclair bleue removebg preview

Az egyik legfontosabb paraméter a töltés ciklus.

Ez azt jelenti, hogy hányszor lehet feltölteni az akkumulátort és lemeríteni azt. A mai eszközök már olyan összetétellel rendelkeznek, amelyekkel simán kibírnak 2-3000 töltési ciklust is. Ez tulajdonképpen a gyakorlatban 10-15 évi folyamatos használatra is bőven elegendő. A gyártók sem véletlenül vállalnak be akár 7-10 éves garanciát is, természetesen az előírt alkalmazási mód mellett. Az azonban még a modern technológia ellenére is elkerülhetetlen, hogy az akkumulátor hatékonysága idővel csökkenni fog.

icones d eclair bleue removebg preview

Mi magunk is meghosszabbíthatjuk az akkumulátor élettartamát

Ehhez érdemes útmutatókat olvasni, hogy pontosan tudjuk, hogyan lehet a legoptimálisabban használni, üzemeltetni egy elektromos autót. Egy ma kapható, legújabb modell akkumulátora simán elérheti a 20 évet is, de az is lehetséges, hogy a járművet is túléli. A technológia fejlődésével ez az időintervallum csak még nagyobb lesz. A felhasználóknak csupán arra kell figyelni, hogy a degradáció mértékét, a kapacitás csökkenését minél jobban lelassítsák.

Ehhez oda kell figyelni arra, hogy mégis hogyan töltjük az akkut. Az elektromos autó akkumulátor élettartama javítható például azzal, ha nem használunk villámtöltőket. Ezek túlságosan felhevítik az eszközt, ami túlmelegedéshez is vezethet, ez pedig gyorsan rontja az állapotát. Fontos továbbá azt is tudni, hogy hideg körülmények között az akkumulátor kapacitása csökkenhet, de az igazi veszélyt mégis a meleg fogja jelenteni. 

electric car charging symbol v3 product 0

A megfelelő töltési módszer sokat segíthet

A legoptimálisabb, ha otthoni fali töltőt vagy töltőállomást használunk. Ennek a telepítése egyszerűen megoldható, de mindenképpen szükség van szakemberre a folyamathoz. Keressen minket bizalommal és mi minden kérdésre választ adunk, ami a töltő kiválasztása, beszerelése és használata során felmerülhet.

PMAX PACKSHOT BLUE 001

Az elektromos autó akkumulátor élettartama úgy hosszabbítható meg a legjobban, ha már a vásárlás előtt gondoskodunk az optimális töltési lehetőségről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.