Olvasási idő: 5 perc

Összefoglaltuk a legfontosabb információkat, melyeket az új, RRF-10.10.1-23 számú vállalkozások számára közúti elektromos autó beszerzésének támogatására irányuló pályázatról tudni érdemes.

Elektromos autó támogatás 2024-től

A jövő év remek meglepetéssel indul a hazai vállalkozások számára. A Széchenyi Terv Plusz keretén belül új pályázatot írt ki Magyarország Kormánya, melynek célja a tiszta üzemű közlekedés elősegítése, tisztán elektromos meghajtású személyautó, kishaszon gépjármű, és kisbusz beszerzése révén.

Ebben a cikkben bemutatjuk a RRF-10.10.1-23 pályázaton történő részvétellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. És azt is, hogy hogyan lehet érdemes a hazai vállalkozásoknak kiválasztania a megfelelő elektromos járművet.

elektromos autó parkolóhelyek, tisztán elektromos autók akár több millió forintás támogatással, 4 millió, vagy 2,5 millió, elektromos autó állami támogatás több millió forint akár

Töltse ki űrlapunkat és segítünk a pályázat beadásában!

Kik vehetnek részt a pályázaton?

Az elektromos járművek beszerzésére irányuló pályázat benyújtására 2024. február 1-jétől 2025. március 31-ig lesz lehetőség. A pályázaton gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók egyaránt részt vehetnek abban az esetben, ha Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkeznek, Fontos feltétel továbbá, hogy a vállalkozás alapítása 2021. 12. 31. vagy ennél korábbi dátummal történt.

Gazdasági társaság esetén lényeges, hogy a támogatást igénylőnek az elektromos autó állami támogatás kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti nettó árbevétele meghaladja a projekt elszámolható költségét.

Egyéni vállalkozók esetén elektromos autó állami támogatás kérelmet kizárólag az nyújthat be, akinek az egyéni vállalkozói nyilvántartásában legkésőbb 2023. december 1-ig bejegyzésre került a Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenység, vagy akinek a támogatási kérelem benyújtását megelőző évben a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma legalább 2 fő volt.

elektromos autó állami támogatás, több millió forint autó támogatás. Milliárd forintos rendelkezésre álló elektromos jármű keret

Mikor nem vehetünk részt a pályázaton?

Fontos, hogy a pályázat beadása előtt odafigyeljünk a kizáró okokra is. Konzorciumi formában nincs lehetőség támogatási kérelmet benyújtani, illetve az elektromos autó állami támogatás nem ítélhető, amennyiben az igénylő:

  • nem felel meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének,
  • nem átlátható szervezet,
  • a támogatási rendszerből való kizárás hatálya alatt áll,
  • részéről harmadik személy irányában olyan kötelezettsége áll fenn, amely a támogatással létrejött projekt céljának megvalósulását meghiúsíthatja,
  • a támogatási döntés tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott vagy ilyen nyilatkozatot tett,
  • jogerős végzéssel elrendelt felszámolási, csőd-, végelszámolási vagy egyéb – a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott – eljárás alatt áll.

A pályázaton nem vehet részt továbbá olyan vállalkozás, melynek a tevékenységei között szerepel a Gépjárműkölcsönzés (TEÁOR 771) és a Gépjármű-kereskedelem (TEÁOR 451), illetve amelynek partner vagy kapcsolt vállalkozása jelen felhívás keretében már támogatásban részesült vagy elektromos autó állami támogatás kérelmet nyújtott be.

Csekély összegű támogatás esetén nem vehet részt az a vállalkozás, amely a járművet akvakultúra-termékek termeléséhez, feldolgozásához és értékesítéséhez, mezőgazdasági termékek feldolgozásához vagy forgalmazásához, esetleg bizonyos feltételek mellett exporttal kapcsolatos tevékenységhez használná fel.

elektromos autók több millió forintos támogatás, december 8-án megjelent 15 millió ft, 3,6 millió ft, 2,8 millió forintot spórolhatunk a pályázat segítségével

Ebben az esetben kizáró ok továbbá, ha az autó felhasználását import áru helyett hazai áru használatától teszik függővé vagy azt a közúti kereskedelmi árufuvarozást ellenszolgáltatás fejében teherszállító járművek megvásárlására használja fel. Nem vehetnek részt a vállalkozáson azok a vállalkozások sem, amelynek fejlesztési igénye elsődleges mezőgazdasági termelésre irányul, vagy amelyek támogatása az európai uniós jog megsértését eredményezi.

Speciális feltételek, amelyekre érdemes lesz odafigyelni

Fontos tudni, hogy a Budapest régióban meghirdetett támogatásra kizárólag a budapesti székhellyel/fiókteleppel, és magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaság támogatást igénylők nyújthatnak be kérelmet. A kevésbé fejlett régióban meghirdetett támogatásra kizárólag a Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld régiókban székhellyel / fiókteleppel, és magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaság támogatást igénylők.

Lényeges feltétel továbbá, hogy a támogatást igénylő megvalósítási helyszínéül szolgáló székhelyének legkésőbb 2021. december 31-éig bejegyzettnek kell lennie a támogatást igénylő cégkivonatában. Egy támogatást igénylő egyszer részesíthető támogatásban. A felhívás keretében kizárólag azon kereskedőtől beszerzett elektromos gépjárműhöz nyújtható támogatás, amelyek tevékenységi körében 2023. július 1-jén már szerepelt a TEÁOR ’08 szerinti 451, Gépjárművek kereskedelme.

európai gazdasági térség területén több millió ft támogatás pályázati kiírásának, gazdasági társaságok, 25 millió 30 milliárd forint 2024-es

Zártvégű pénzügyi lízing igénybevétele esetén a végső kedvezményezett, mint lízingbevevő, kizárólag az alábbi követelményeknek eleget tevő finanszírozókkal köthet lízingszerződést: 2023. július 1-én tevékenységi körében szerepelt a TEÁOR ’08 szerinti 6491, Pénzügyi lízing tevékenység, vagy fő tevékenysége a TEÁOR ’08 szerinti 771, Gépjármű kölcsönzése.

A támogatási kérelem benyújtása előtt megkezdett projekthez is igényelhető támogatást, ha azt a támogatást igénylő a kérelem benyújtásáig fizikailag még nem fejezte be.

A projekt keretében beszerzett tisztán elektromos gépjármű forgalmi engedélyének a végső kedvezményezett nevére kiállításának és a gépjármű forgalomba helyezésének a dátuma nem lehet korábbi, mint a felhívás társadalmi egyeztetésére bocsátás dátumát követő nap (2023. 12. 08.).

Akár 30 milliárd ft keret 2024 február-tól pályázati kiírásnak megfelelően állami támogatás 64 millió forintig sok kwh megspórolható

Az alábbi linken megtekintheti az összes elektromos autó jelenlegi, tájékoztató jellegű árait és akkumulátor kapacitásait:

Elektromos autó állami támogatás összege: minimum 2 800 000 Ft, maximum 64 000 000 Ft, az alábbiak szerint:

Akkumulátor kapacitás (kWh) M1 kategória esetén az egy gépjárműre eső maximális támogatási összeg (Ft) M1 kategória esetén az egy gépjárműre eső maximális nettó elszámolható költség (Ft)
<=41 2 800 000 Ft 11 500 000 Ft
41<X<=59 3 600 000 Ft 14 000 000 Ft
59< 4 000 000 Ft 20 000 000 Ft
M2, N1 és N2 kategória esetén a maximális támogatási összeg (Ft) M2, N1 és N2 kategória esetén a maximális nettó elszámolható költség (Ft)
<=50 3 600 000 Ft 17 000 000 Ft
50<X<=74 3 800 000 Ft 22 000 000 Ft
74< 4 000 000 Ft 25 000 000 Ft
A támogatást igénylő vállalkozás utolsó lezárt teljes üzleti évi statisztikai állományi létszáma (fő) A projekt keretében beszerezhető gépjárművek darabszáma (db)
10 főnél kevesebb 1 db
10 fő vagy 10 főnél több, de 50 főnél kevesebb 5 db
50 fő vagy 50 főnél több, de 250 főnél kevesebb 10 db
250 fő vagy 250 főnél több 16 db

Milyen elektromos autót érdemes választanunk?

Azt, hogy vállalkozóként milyen elektromos autót választunk, leginkább a munkavégzés céljától és egyedi igényeinktől függ. Érdemes odafigyelni arra, hogy minden szempontból praktikus és fenntartható megoldás mellett döntsünk.

Abban az esetben, ha nem tudjuk pontosan, milyen jármű felel meg leginkább a céljainknak, nagy segítség lehet a Wallbox.hu felületén elérhető elektromos autó választó, amely lehetővé teszi, hogy a legújabb elektromos autó típusok közül olyan paraméterek alapján válogassunk, mint a hatótáv, az ár, az akkumulátor teljesítmény, a gyorsulás vagy épp a töltési lehetőségek. Az oldal segítségével megtalálhatjuk a legjobb otthoni töltési lehetőséget is a kiválasztott elektromos autókhoz.

állami elérhető ben pályázat esetében a kormány maximum térítendő összeg legfeljebb 64 millió magyarországon, tisztán elektromos autó gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások

A pályázaton való részvétel további feltételeivel, a kötelezettségeket és a felhasználással kapcsolatos tudnivalókat illetően a hivatalos pályázati kiírás tervezetének oldalán tájékozódhatunk.

4 millió forintos támogatás, 2,5 millió forint, 2,8 millió forint, vagy akár 3,6 millió forintos kedvezmény akár egyéni vállalkozások számára

Ami még érdekelhet: Elektromos autóra is lehet TAO kedvezményt igényelni

Ajánlott termékek

Töltőink kompatibilisek többek között az alábbi népszerű autó típusokkal:

Audi A3 E-Tron, Audi Q7 E-tron, Audi e-Tron Quattro, Audi e-Tron Sportback,

BMW i3 94Ah elektromos autó, BMW i3 elektromos autó, BMW i8 elektromos autó, BMW 330e, BMW 740e, BMW 2 series, BMW X5, BMW 530e xDrive Sedan,

Hyundai Ioniq Electric, Hyundai Ioniq Plug-in, Hyundai Kona Electric, Kia Niro, Kia Niro PHEV, Kia Optima PHEV, Kia Soul Ev elektromos autó

Mercedes B Class, Mercedes EQC 400, Mercedes EQA, Mercedes GLE 500e, Mercedes S500 PHEV, Mercedes SLS EV, Mercedes Vito E-Cell kisbusz, Mini Cooper S E Countryman,

Nissan Leaf, Nissan e-NV200,

Opel Grandland Hybrid,

Porsche 918 Spyder, Porsche Cayenne, Porsche Panamera S PHEV, Porsche Raycan Porsche Panamera 4 E-Hybrid,

Renault Zoé elektromos autó támogatás, Renault ZE elektromos autó támogatás, Renault Kangoo, Smart ForFour, Smart ForTwo,

Tesla Model 3 elektromos autó támogatás 2024, Tesla Model S elektromos autó pályázat, Tesla Model S 100D elektromos autó pályázat, Tesla Model X elektromos autó támogatás 2024, Tesla Model X 100D Elektromos autó támogatás 2024 , Tesla Model Y elektromos autó, Toyota Prius, Toyota RAV4, Volkswagen e-Up! elektromos autó támogatás 2024, Volkswagen e-Golf!, Volkswagen id3 elektromos autó, Volkswagen id5 elektromos autó, Volkswagen id4 elektromos autó, Volkswagen Passat elektromos autók,

Volvo S60 T6 Recharge, Volvo S90, Volvo V90 T8, Volvo V60 D5 AWD, Volvo XC90 T8, Volvo XC60 T6,

Dacia Spring elektromos autó támogatás

Cupra Born elektromos autó, Cupra Leon 1.4TSI e-hybrid

MG-EV elektromos autó támogatás

Hasonló érdekes és hasznos információkért olvasd blogunkat, vagy válaszd ki az elektromos autó támogatás menüpontot!

Hasonló érdekes és hasznos információkért olvasd blogunkat!

elektromos autó állami támogatás 2024, akár több millió forint is lehet a rendelkezésre álló keret elektromos autó támogatás 2024, gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.