Az energiatakarékosság fókuszba helyezésével egyre több feltétele lett egy új épület használatba vételének. A mostani szabályozás az elektromos autózás szerelmeseinek kedvez, hiszen az épületek energetikai jellemzőit meghatározó új rendelet elektromos autó töltő telepíthetőségét rendeli minden építkezéshez.

Ha kerestünk már új otthont villanyautóval, akkor egészen biztos, hogy figyelembe vettük autónk tölthetőségének lehetőségét. Persze egyszerű a dolgunk, ha családi házba költözünk, mert a töltőberendezés telepítéséről önállóan gondoskodhatunk. Régebbi lakóház esetében lesz egy kis dolgunk az elektromos hálózat bővítésével, de ezután egy Wallbox töltőberendezés telepítése minden igényünket kielégítheti.

töltő telepítés irodaház

A kérdések ott kezdődnek, ha társasházi lakást szemeltünk ki magunknak, ugyanis manapság messze sincs minden társasháznál töltő berendezés. A közös telepítési szándék pedig a lakók autóhasználati jellemzőin múlik. Ha van több elektromos autótulajdonos, máris megéri beruházni, ezzel a problémánk is megoldódik, viszont ellenkező esetben valószínűleg az otthont tovább keresgéljük.

Az új rendelet bevezetésével már könnyebb lesz a dolgunk. Ezentúl minden új építésű, vagy jelentős elektromos felújításon átesett épület parkolójába elektromosautó-töltőt kell telepíttetni, vagy legalább annak későbbi kiépítését kell biztosítani az elektromos csatlakozásra szolgáló szerkezet elhelyezésével, ami biztosítja az elektromos kábelek továbbvezetését is. A részleteket a rendeletben természetesen megtaláljuk.

Jelenleg a meglévő társasházaknál még nincs érvényben semmilyen szabályozás és az újaknál is csak azokat érinti, ahol több, mint 10 parkolóhely áll rendelkezésre az épületen belül, vagy közvetlenül mellette. De már jó úton haladunk az egyre szabadabb elektromos autózás felé.

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.