Olvasási idő: 3 perc

Új elektromos autó tulajdonosaként nem mindegy, hogy milyen KWh árakon jutunk ahhoz az energiához, amely révén sikerül villamos autóval közlekedni. Mivel lehetőség van számos szempont alapján választani, így érdemes végignézni minden opciót és mérlegelni, hogy hosszú távon mi éri meg jobban.

 

Azok, akik még elektromos autó vásárlása előtt állnak, szintén először azt veszik górcső alá, hogy milyen lehetőségeik lesznek majd minél olcsóbban közlekedni, és összehasonlítják az áraikat a benzines vagy dízelolajos fogyasztásukkal.

Miért fontosak a KWh árak?

Aki elektromos személygépjárműre vált, nem rendelkezik rögtön egy otthoni töltőállomással, így első körben körbe kell néznie a hazai és esetlegesen a külföldi piacon, hogy lakó- és munkakörnyezetében milyen távolságokra találhatóak töltőállomások, és milyen áron éri el azokat.

Az elektromos autók számának robbanásszerű gyarapodásával egyidejűleg növekszik a töltőállomások száma, amely a nyilvános, köztereken elérhető és az otthoni berendezések növekményét is magába foglalja.

leiras1

Az elektromos személygépjárművek teljesítménye is növekszik

mindeközben, ennek hatására minél nagyobb távolságokat tudunk megtenni egy villanyautóval két töltés között. Viszont vannak olyan befolyásoló tényezők, amelyek rajtunk kívül álló okok miatt következnek be, ezekre is idejekorán fel kell tudnunk készülni. Ilyenek pl. az időjárás viszontagságai, melyek különböző mértékben hatnak a hatótávolságra.

A Wallbox.hu webáruházunk számos kérdésben segít a döntés előtt állóknak, illetve a már meglévő villamosautó-tulajdonosoknak. Blogcikkeink között választ kap a töltőberendezésekkel kapcsolatos kérdéseire vagy éppen arra, hogy milyen autót válasszon.

A nyilvános elérhetőségek árai

A közforgalmú helyeken felépített gyorstöltők egy része még ingyenes. Ilyenekkel találkozhatunk pl. különböző bevásárlóközpontoknál. Érdemes letölteni és használni a PlugShare alkalmazást, mely nemcsak az elérhető nyilvános töltők számát mutatja meg, hanem informál arról is, hogy működik-e éppen és hogy önköltséges-e.

A hazai töltőállomások díjai meglehetősen változatosak annak függvényében pl., hogy történt-e náluk regisztráció, melyik díjcsomagot választjuk. Van olyan szolgáltató, ahol egy bizonyos idő eltelte után percdíjra váltanak át és van, ahol más árat kell fizetni az egyen- és a váltóáramért.

Az éjszakai áram alternatívája

A rendszeresen elektromos autóval közlekedők számára, ha tehetik, előbb vagy utóbb érdemes lesz beszereltetni otthonra egy töltőállomást, mert az otthoni KWh díjakkal számolva nagy megtakarítást lehet elérni. Nappal átlagosan 1 KWh-ért 40 Ft-ot, míg éjszaka kb. 30 Ft-ot fizetünk.

Éjjel a kedvezőbb A2-es tarifával számolnak a villamos energia szolgáltató vállalatok, ennek használatát azonban igényelni kell az adott társaságnál. Bővebb információkért olvassa el az éjszakai áramról szóló cikkünket!

Tippek a költséghatékonyabb töltésért

 

A fagyos idő beköszöntével érdemesebb villamos autónkat egy fűtött, tehát meleg garázsban parkoltatni, mert kint a hidegben csökken a töltési sebesség. Az elektromos autók töltése hasonlít az okostelefonok töltéséhez, mivel 80%-os telítettségi szint felett szintén csökken a töltési sebesség, így nő a töltési idő.

Ha több elektromos személyautóval rendelkezünk egy háztartásban, akkor azokat ne egyidejűleg töltsük, ne terheljük vele a hálózatot, az is hátráltatja a teljesítményt.

Bízunk benne, hogy tudtunk hasznos ötleteket adni! Amennyiben maradt még megválaszolatlan kérdése, keresse munkatársainkat elérhetőségeink valamelyikén!

RENDELJE MEG MOST ÉS HOLNAP MÁR ÉLVEZZE
A GYORSABB TÖLTÉS ELŐNYEIT

GYIK

✅ Milyen tényezők befolyásolják az elektromos autó töltésének költségét? 🚗⚡️

Az elektromos autó töltésének költsége számos tényezőtől függ, például az áramáraktól, a töltési sebességtől, a töltő típusától, valamint az autó töltési kapacitásától.

✅ Hogyan lehet spórolni az elektromos autó töltésekor? 🚗⚡️

Az egyik lehetőség az olcsóbb időszakban történő töltés, amelyet egyes energiaszolgáltatók kínálnak. A másik hatékony mód az okos töltő használata, amely optimalizálja a töltési ciklust. Továbbá a töltési idő csökkentése és az ingyenes töltőállomások felkutatása is segít a spórolásban

✅ Mi az előnye az elektromos autó töltésének árának előre tervezésének? 🚗⚡️

Először is, lehetővé teszi a spórolást a töltési időszakok optimalizálásával. Ezen kívül javítja az autó hatékonyságát és megnöveli az üzemidőt, mivel az előre tervezett töltés lehetővé teszi az autó készülékével való kommunikációt és a töltési folyamat hatékonyabb kezelését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.