Olvasási idő: 3 perc

 

 

Ebben a bejegyzésben áttekintjük az elektromosautó-töltők típusait, valamint további kérdésekre is kitérünk. Az egyik legnagyobb kérdéskör az elektromos autókkal kapcsolatban, hogy hogyan lehet őket tölteni? Természetesen ezzel kapcsolatos az ellenérvek többsége is, ugyanis sokan gondolják úgy még a mai napig is, hogy nagyon kevés töltési lehetőség áll az e-autózók rendelkezésére, és azok is korlátozottan hozzáférhetőek. Nagy félelem, hogy a töltéshez kellő infrastruktúra még mindig kiépítés alatt van, pedig már jelenleg is van olyan szinten, hogy egy átlag felhasználó minden energiaigénye ki legyen szolgálva.

Az elektromosautó-töltők típusai

 Szerencsére rengeteg megoldás közül válogathatunk, ha tölteni szeretnénk az autónkat, ilyen mód a napelemmel történő töltés is, de ez nem mindenki számára elérhető, vagy még sokat kell várni a teljes kiépítésre. Jelenleg az egyik legnépszerűbb és legkényelmesebb megoldás az, ha otthoni töltő segítségével töltjük saját ingatlanunkban, garázsunkban, de természetesen emellett ugyanúgy elérhetőek a nyilvános utcai állomások is.

 

Minden egyes elektromos autó vásárlása során kapunk gyári töltőt, amivel egy hagyományos konnektorról azonnal elindíthatjuk a töltést. Sajnos ennek megvannak a hátrányai mind biztonsági, mind hatékonysági szempontból is. A hagyományos konnektorok nem ekkora terhelésre lettek tervezve, így erőteljesebb használat esetén az otthoni hálózatot is túlterhelhetjük, amiből származhat kisebb-nagyobb kellemetlenség. Hatékonyság szempontjából pedig azért nem a legjobb megoldás, mert sokkal lassabban tölti fel az akkumulátort a többi megoldáshoz képest.

Jelenleg otthoni használatra a leghatékonyabb megoldás a fali töltő és töltőoszlopok között keresendő. Sokkal hatékonyabbak, nagyobb a töltési hatékonyságuk, azaz a felvett energia nagyobb hányadát tudják az akkumulátorba juttatni például a hagyományos konnektorokhoz képest, valamint gyorsabbak is gyári társaikhoz képest. Némelyik modell már a nyilvános töltők teljesítményével is fel tudja venni a versenyt, de egyelőre még mindig az a jellemző, hogy az átlagos fali töltők elmaradnak a nyilvános állomások gyorsaságától.

Milyen csatlakozókkal és teljesítménnyel találkozhatunk?

Az otthoni töltőkről azt érdemes tudni, hogy kizárólag váltóárammal működnek, valamint Type1 és Type2 csatlakozót használnak az autóhoz szükséges csatlakozáshoz. Az otthoni megoldások teljesítménye 3,7 kW és 22 kW között mérhető, míg a közterületen lévő társaiknál a leggyakoribb a 22 kW. A nyilvános töltőállomások között találhatunk villámtöltőket is, amelyek erőssége meghaladja a 40 kW-ot is.

 

 

Miért egyre népszerűbbek az otthoni megoldások?

 

Mind Európában, mind Magyarországon is egyre több nyilvános töltőállomás található, az infrastruktúra folyamatosan fejlődik. Ennek ellenére még mindig kerülhetünk olyan kellemetlen szituációba, hogy a kiszemelt töltő foglalt, így várakoznunk kell vagy keresni egy másikat. Emiatt fennáll annak a veszélye, hogy az egész napirendünk felborul, elkésünk egy találkozóról vagy már magát a napot sem tudjuk elkezdeni.

 

Egy otthoni fali töltő segítségével mindez kiküszöbölhető: az elektromos autót nyugodtan tölthetjük akkor, amikor alszunk, így már a nap indításánál maximális töltöttséggel fog minket várni a jármű. Természetesen egy töltőállomás telepítése nagy szakértelmet igényel, szakember nélkül nem is lehet belekezdeni. Szerencsére az egész folyamatban tudunk segíteni, keressen minket bizalommal.

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Milyen szabványok vannak az elektromos autók töltéséhez? 🚗⚡️

Az elektromos autók töltésére használt szabványok közé tartozik a Type 1, a Type 2, a CCS, a CHAdeMO és a Tesla Supercharger.

✅ Milyen teljesítményűek az otthoni töltők? 🚗⚡️

Az otthoni töltők általában 3,7 kW-tól 22 kW-ig terjedő teljesítménnyel rendelkeznek.

✅ Milyen szempontokat kell figyelembe venni a töltő kiválasztásakor? 🚗⚡️

A töltő kiválasztásánál figyelembe kell venni az autó típusát, az akkumulátor méretét, valamint az utazási szokásokat.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.