Amikor elektromos autót választunk, akkor lényeges szempont, hogy hány km teljes töltöttséggel a hatótáv és milyen töltési módok elérhetők az adott típus esetében. A legújabb BMW i3 átlagos hatótávja teljes töltöttséggel kb. 260 km, a korábbi típusok 100-130 km-es úthosszával szemben. 60 Ah-s akkuja 22 kWh energiát tud tárolni, ebből 18,8 kWh-t használ fel a cellák megóvása miatt. A BMW i3 egyébként az egyik leggyakoribb elektromos autó Magyarországon.

1. Töltési módok a BMW i3 esetében

Egyenáramú gyorstöltéssel (CCS2 – külön kupakkal fedett egyenáramú tüskék) és egy vagy három fázisú AC töltéssel tölthetőek a BMW i3-asok. A villámtöltés (CCS2) opcionális, így érdemes megnézni vásárlás előtt, hogy benne van-e az autóban.  Jár hozzá egy gyári töltő, ami 10 A-es teljesítménnyel tudja tölteni az akkumulátort. Bárhol, bármelyik konnektort használhatjuk, ami mögött erre alkalmas hálózat van, csupán az autóban kell tartani a töltőkábelt. Ami itt nagyobb problémát jelenthet, az a töltési idő, ugyanis ebben az esetben reálisan számolva 6-8 óra is lehet a teljes töltöttség elérése. A 3 fázisú modellek akár 11 kW felvételére is képesek utcai töltőponton. Az 1 fázisú maximum 7,4kW-ra.

Egy elektromos autó mellé az otthoni töltőállomás telepítése szinte hozzátartozik, hiszen rengeteg időt, pénzt takaríthatunk meg és mellé jelentős kényelmet nyerünk.

11 kW-os Wallbox fali töltővel ugyanis a BMW i3 töltés állítható amper erősséggel 6A-től 32A-ig használható. Ez azt jelenti, hogy 32A-es áramerősséggel, 1 fázissal maximum 5 óra alatt, 3 fázissal 16A-rel már 3 óra alatt elérhetjük a teljes töltöttséget. 1 fázisú modell esetén 3 óra a töltési idő 7,4kW (1x32A)-os fali töltővel, míg 11kW(3x16A)-ossal 5 óra, mert az 1 fázison csak 16A-t tud leadni.

Természetesen ezek a töltési idők arra vonatkoznak, amikor az autó töltöttségi szintje a minimálisra csökken. A töltési idő arányosan rövidül, ha nincs teljesen lemerülve az akkumulátor, vagy csupán 50 km-re elegendő energiával szeretnénk feltankolni.

2. Wallbox fali töltő használata

A Wallbox elektromos autó fali töltőn gomb segítségével állítható a teljesítmény: 8A, 10A, 12A, 13A, 16A. A töltőkábel típusa Type2. A fali töltő használata egyszerű, hiszen állapotvilágítás jelzi a töltési folyamat állapotát és minden szükséges funkció elérhető.

Állítható a töltési teljesítmény, időzíthető a töltés.

Lehetőség van Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikálni a MyWalbox töltéskezelő platformjával és a myWallbox alkalmazás is praktikus kezelést tesz lehetővé.

Back to list

Egy hozzászólás “BMW i3 töltése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.