Olvasási idő: 3 perc
Mennyibe kerül egy elektromos autó feltöltése otthon?

Mennyibe kerül egy elektromos autó feltöltése otthon?

Egy biztos: aki elektromos autót vesz, az költséghatékonyabban használhatja a kocsiját, mint a benzines vagy dízeles megoldásokat. Persze egy e-autó töltése sincs ingyen, de hogy mennyibe kerül, azt több külső körülmény befolyásolhatja. Megvizsgáltuk, mennyiből jön ki egy elektromos autó feltöltése otthon.

Mennyibe kerül egy elektromos autó feltöltése otthon? Egyre gyakrabban merül fel ez a kérdés, hiszem több mint egy éve történt, hogy 20 ezer fölé emelkedett az e-járművek száma hazánkban – ebbe a tisztán elektromos modellek és a tölthető hibridek is beletartoznak. Nem kérdés: ahogy az egész világon, úgy Magyarországon is egyre nagyobb trend az elektromos autók vásárlása, amely továbbra is költséghatékony választásnak bizonyul a többi alternatívához képest. A választást megkönnyítheti a táblázatunk az elektromos autó árak összehasonlítása az összes piacon lévő típus figyelembe vételével.

Egy elektromos autó akkumulátorát túlnyomó többségben két helyszínen tölti a tulajdonos: vagy az otthonában, vagy egy utcai töltőponton. Ilyenkor a kocsit elegendő csatlakoztatni a töltési ponthoz, majd várni, hogy a töltöttség elérje a kívánt szintet – természetesen nem mindegy, mindez mennyi idő alatt következik be. Még mindig léteznek olyan töltőpontok, ahol ingyenes a szolgáltatás, de látni kell, a tendencia afelé halad, hogy ez megváltozik. Ha valaki gyorsan szeretné feltölteni az aksit, annak bizony ára van, hisz az elektromos áramért mindenkinek törlesztenie kell. Éppen ezért általánosságban elmondhatjuk, hogy az otthoni töltés a legolcsóbb megoldás – természetesen csak az ingyenes verzió után.

Azt, hogy mennyibe kerül egy „tele tank” az elektromos autóknál, azaz mennyiből jön ki a teljes feltöltöttség elérése, rengeteg tényező befolyásolja. Függ az autó típusától, a lakóhely adottságaitól, az áramszolgáltató díjszabásától. Azt viszont ki lehet jelenteni, hogy olcsóbb lesz ez a megoldás, mint bármelyik benzines vagy dízeles verzió. Ezért is mondják, hogy vitathatatlanul az elektromos autózásé a jövő.

Melyek a legoptimálisabb megoldások?

Az otthoni töltés esetén a legjobb ár-érték arányú megoldás a napelemes rendszer használata. Ha ez alapból ki van építve – amelyre az új házak esetében szinte biztosan igen a válasz –, akkor már csak a megfelelő minőségű, megbízható otthoni fali töltőt kell beszerezni, amellyel olcsón fel lehet tölteni az elektromos autót. A napenergia kihasználása legalább annyira tudatos választás, mint egy elektromos autó beszerzése, ráadásul, ha sikerül olyan rendszert kiépítenünk, amely elbírja az otthonunk mellett az autónk áramigényét is, tényleg nem kell többé villanyszámlát fizetnünk. Persze a napelemes rendszer fenntartásának van költsége, de ez természetes.

Szaldó elszámolás bruttó elszámolás és éves szaldóelszámolás villamos energia háztartási méretű egységnél akár 200 ezer ft megtakarítás január 1-től

A második helyen az éjszakai áram használata áll az elektromosautó-töltők esetében. Erről minden településen érdemes érdeklődni, mert nem mindenhol elérhető az opció. Ahol megrendelhető, ott ajánlott a szolgáltatók ajánlatait összehasonlítani. Egy wallbox kiépítése otthon mindenképpen hasznos, ha valaki hosszú távra tervez az adott ingatlanban, illetve végleg letette a garast az elektromos autózás mellett.

A működését illetően két elterjedt megoldás létezik: az egyik a kábeles, a másik a csatlakozós. A kábeles verzió esetében a kábel a rendszer része, így elég azt az autóba illeszteni a töltés megkezdéséhez. A csatlakozós típusnál a kiépített töltési pont mellett egy külön kábelre is szükség lesz, amelynek egyik vége a csatlakozóba, a másik az autóba illeszkedik. Innentől a működés elve, valamint a fogyasztás megegyezik.

Elektromos autó töltés ára: mennyibe kerül az e-autó otthoni töltése?

Az elektromos autó töltése otthon pofonegyszerű, hiszen a megoldás az elektromos hálózatra csatlakozik, majd a 220 voltos váltóáramot veszi igénybe. Ami a felépítését illeti, használhat egy vagy három fázist, futhat a kábelben három vagy öt ér, éppen ezért a teljesítményük, a töltési sebességük eltérő. A legkisebb 3,7 kilowatt környékén teljesít, de ennek a többszöröse is elérhető nagyobb befektetéssel. Az eszközök egy része állítható teljesítményű, míg a töltési idő átlagosan 6-10 óra típustól függően. Ez egy átaludt éjszaka során meg is történik.

Mennyibe kerül egy elektromos autó feltöltése otthon? Nézzük a konkrét számokat, még akkor is, ha csak körülbelüli értékeket lehet megbecsülni. Ha azt vesszük, hogy egy átlagos benzines autó 100 kilométeren 2000 és 4000 forint közötti összeget emészt fel, az e-autók ennek töredékéből, 500 és 700 forint közötti tételből kihozzák ugyanezt a távot. Hogy jön ez ki? Ha 1 kilowattóra nappali elektromos áram árát rendszerhasználati díjjal együtt 40 forintban határozzuk meg, elég azt felszoroznunk az autónk fogyasztásával – ez egy BMW i3 esetében körülbelül 12,6, egy VW e-Golfnál 12,7, egy Nissan Leafnél pedig 15 kilowattóra. Ha az éjszakai áramot használjuk, 30 forinttal számolhatunk kilowattóránként. Legyen szó bármelyikről, olcsó végeredményt kapunk.

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Milyen tényezők befolyásolják az otthoni töltési költségeket? 🚗⚡️

Több tényező is befolyásolhatja, például a használt töltőteljesítmény, az otthoni villamosenergia-tarifa, az autó akkumulátorának mérete vagy akár az energiapiac változásai.

✅ Hogyan lehet kiszámolni az otthoni elektromos autó töltési költségét? 🚗⚡️

Az otthoni elektromos autó töltési költségét kiszámolhatjuk, ha megtudjuk az otthoni villamosenergia-tarifát (1 kWh árát), ismerjük az autónk akkumulátorának kapacitását (kWh-ban), és ezután megszorozzuk ezt az értéket a töltéshez szükséges elektromos energia mennyiségével (kWh-ban).

✅ Hogyan lehet spórolni az otthoni töltés költségein? 🚗⚡️

Kihasználhatjuk az alacsonyabb villamosenergia-tarifákat, időzíthetjük a töltést a kedvezőbb időszakokra. Ha rendelkezünk napelemes rendszerrel, akkor a saját előállított energiát használhatjuk a töltéshez. Töltésvezérlő használatával optimalizálhatjuk a töltést az energiafelhasználás alapján. Mindezek segítenek csökkenteni az otthoni elektromos autó töltési költségeit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.