Olvasási idő: 5 perc

A közelmúltban a magyar kormány az európai energiaválságra hivatkozva bejelentette, hogy jelentősen korlátozza azon fogyasztók számát, akik a rezsicsökkentés előnyeiben részesülhetnek. Ettől sokan kétségbe estek, köztük az elektromos autók tulajdonosai is, hiszen az átlagfogyasztás feletti áramot használó fogyasztók villanyszámlája a jövőben jelentősen megnövekedik.

Olvassa el ezt a cikket, amiben megtudhatja, hogy hogyan lehet továbbra is gazdaságos megoldás az elektromos autózás

Ha az elektromos meghajtású autókról beszélünk, a legtöbb emberben a következő kérdés merül fel először: rendben, hogy környezetbarát megoldásról beszélünk, de mennyibe kerül egy ilyen jármű fenntartása? Mennyibe kerül az áram ára, amivel egy ilyen autót működtethetünk?

Mennyibe kerül egy elektromos autó feltöltése otthon?

Az elektromos autók töltésének költsége az Magyarországon az otthoni, munkahelyi és nyilvános elektromos autó elekromos autó töltés között változik.

 

toltes-ikon-icon

Tipp

Az elektromos autóknak nagyon ritkán van szükségük „teljes” töltésre, mivel soha nem érkeznek meg teljesen üresen, és általában csak egy kis hatótáv növelésre van szükségük.

Egy elektromos autó munkahelyi töltésének költsége

 • Az elektromos autók munkahelyi töltésének költsége szervezetenként eltérő lehet, egyesek az ingyenes töltést választják, míg mások fizetett tarifát határoznak meg.
 • Egyes munkáltatók ingyenes díjat kínálnak a személyzet ösztönzéseként.
 • Mások az időalapú tarifát választják, hogy ösztönözzék a töltőállomások megosztását.
 • Egy másik modell az, hogy egy meghatározott ideig ingyenes munkavállalói díjat, ezen idő után pedig díjat kínálnak, hogy ösztönözzék az alkalmazottakat a töltőhelyek elhagyására.
Elektromos autó töltése parkolóban
elektromos autó töltése nyilvános helyen

Az elektromos autók nyilvános töltőállomásokon való feltöltésének költsége

Az elektromos autó töltése utazás közben nagyszerű módja az akkumulátor feltöltésének, és számos helyen ingyenes töltést kínálnak ügyfeleik vagy látogatói számára.

 • A legtöbb modern hálózaton ingyenesen letölthető mobilalkalmazással kereshet töltőpontokat, és elindíthatja a töltést.

 • Egyes régebbi nyilvános töltőpontokhoz RFID-kártya szükséges (az érintésmentes betéti kártyához hasonlóan) a töltés megkezdéséhez, amely online megrendelhető.
 • Az alkalmazás-kompatibilis töltőpontok esetében, ha a tulajdonos tarifát állított be, akkor az alkalmazásban fizetheti ki a díjat.

toltes-ikon-icon

Tipp

Tipp: Használjon térképszolgáltatást, például a Plugshare alkalmazást, hogy megtalálja a töltőpontokat, és utazás előtt ne felejtse el ellenőrizni, hogy a töltőpont-hálózat melyik hitelesítési módszert használja.

Mennyibe kerül egy elektromos autó töltése?

Ahhoz, hogy ezt megállapítsuk, fontos tudni, hogy milyen fogyasztói kategóriába tartozunk, és az általunk felhasznált áramért milyen tarifa szerint fizetünk. De mit jelent az, hogy lakossági ügyfél? Mit jelent az A2 tarifa, ki jogosult a használatára, és mennyit is kell fizetni az úgynevezett éjszakai áramért?

toltes-ikon-icon

Tipp

Az otthoni töltést a legjobb egy külön otthoni töltőponton keresztül végezni, amely egyszeri költséggel jár. Tudjon meg többet az otthoni töltő előnyeiről.

Túl a nappali és éjszakai áramon: milyen tarifákkal találkozhat a lakossági fogyasztó?

Ha az egyetemes áramszolgáltatók különböző tarifái kerülnek szóba, a legtöbb lakossági fogyasztó még mindig a normál árkategóriába tartozó nappali, valamint a kedvezményes éjszakai áramra gondolkodik. Mára azonban a helyzet ennél szerteágazóbbá vált, és a valóságban jóval több tarifát különböztethetünk meg.

A1 tarifa:

Az A1 egy zónaidős tarifa, mely a nap minden időszakában azonos díjon kerül elszámolásra. Évi 1320 kWh mennyiségig kedvezményes díjú az elszámolását teszi lehetővé. Kifejezetten kisfeszültségen vételező lakossági fogyasztók számára elérhető. Az elszámolása éves leolvasás alapján történik. Az A1 tarifa hazánkban a legtöbb fogyasztó által, leggyakrabban használt megoldás.

B alap tarifa:

A vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező fogyasztók számára kidolgozott tarifa, mely a hőtárolós berendezések kedvező áru üzemeltetéséhez alkalmazható. A “B alap” árszabás az “A1” vagy “A2” árszabás mellé választható. Naponta 8 óra működési időben vehető igénybe, melyből 4-6 óra esik a csúcson kívüli időszakra.

A2 tarifa:

Az A2 két zónaidős tarifa, mely az A1-nél lényegesen kedvezőbb megoldás, hiszen jelentős megtakarítás érhető el az úgynevezett völgyidőszakban. Völgyidőszaknak minősül munkanapokon a 22-06 óra közötti időszak, nyári időszámítás esetén 23-07 óra közötti időszak, illetve nem munkanapokon a csúcsidőszak is.

B Geo tarifa:

A B Geo egy kifejezetten a hőszivattyúval fűtő felhasználók számára szolgáló tarifa. A hőszivattyú az egyik leginkább környezetbarát, energiát hasznosító berendezés, mely fűtésre, hűtésre és melegvíz előállítására egyaránt alkalmas. A B GEO tarifa esetében a berendezés vezérelt áramkörhöz kapcsolódik, amely naponta legalább 20 óra üzemidőt biztosít a hőszivattyú számára, 2x maximum 2 óra megszakítással.

H tarifa:

Idényjellegű tarifatípus, mely az október 15. – április 15. közötti időszakban vehető igénybe, külön mért, kéttarifás mérővel rendelkező fogyasztók számára. Idény jellegű falhasználásának köszönhetően egyszerre jelent gazdaságos és környezetbarát alternatívát alakossági felhasználók számára.

toltes-ikon-icon

Tipp

A kettős díjszabású villamosenergia-tarifák lehetővé teszik, hogy éjszaka sokkal olcsóbban jusson áramhoz.

Most megmutatjuk azt, hogy a jelenlegi árszabás szerint a különböző szolgáltatók különböző tartifákba tartozó felhasználóinak mennyit kell fizetnie egy 1 kWh elektromos áramért. Az adott szám minden esetben ÁFA-val, bruttó összegben számolva.

Lakossági árak MVM ügyfelek számára

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített villamosenergia elszámolására az alábbi árakat alkalmazza 2021. július 1-től.

Lakossági villamosenergia-díjak az ELMŰ Hálózati Kft. elosztói működési területén:

 • A1 kedvezményes árszabás (Ft/kWh): 36,217 Ft
 • A1 normál árszabás (Ft/kwH): 37,537 Ft
 • A2 árszabás, csúcsidőszak (Ft/kwH): 42,465 Ft
 • A2 árszabás, völgyidőszak (Ft/kwH): 32,178 Ft
 • B árszabás (Ft/kwH): 23,161 Ft
 • B Geo árszabás (Ft/kwH): 24,126 Ft
 • H árszabás: 23,161 Ft

Lakossági villamosenergia-díjak az MVM Émász Áramhálózati Kft. elosztói működési területén:

 • A1 kedvezményes árszabás (Ft/kWh): 36,001 Ft
 • A1 normál árszabás (Ft/kwH): 37,309 Ft
 • A2 árszabás, csúcsidőszak (Ft/kwH): 40,509 Ft
 • A2 árszabás, völgyidőszak (Ft/kwH): 30,997 Ft
 • B árszabás (Ft/kwH): 22,691 Ft
 • B Geo árszabás (Ft/kwH): 24,126 Ft
 • H árszabás: 22,691 Ft

Lakossági árak E.ON ügyfelek számára

Az E.ON Áramszolgáltató Kft. az alábbi árakat alkalmazza 2021. április 1-től lakossági ügyfelek számára:

 • A1 – I. tömb (1320 kWh/év fogyasztásig): 35,30 Ft
 • A1 – II. tömb (az éves fogyasztás 1320 kWh-t meghaladó része): 37,74 Ft
 • A2 – csúcsidőszak: 43,42 Ft
 • A2 – völgyidőszak: 32,77 Ft
 • B tarifa: 23,53 Ft
 • H tarifa: 23,53 Ft
toltes-ikon-icon

Jelenleg fontos információ

helyzet jelenlegi állása szerint 2022 augusztustól 2523 kWh/év (havi 210 kWh) fogyasztásig marad a jelenlegi rezsicsökkentett, kilowattonkénti 36 forintos, kedvezményes ár. Efölött a lakossági fogyasztóknak 70,1 forint/kWh árat kell fizetniük az energiáért. Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.

Ajánlott termékek

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Milyen tényezők befolyásolják az elektromos autók töltési költségeit? 🚗⚡️

Az elektromos autók töltési költségeit befolyásolja az áramtarifa, az akkumulátor kapacitása, a töltősebesség, valamint az autó hatótávolsága.

✅ Milyen árakon tudjuk használni a töltőállomásokat? 🚗⚡️

A töltőállomások árai eltérőek lehetnek, attól függően, hogy hol találhatók, milyen típusúak és milyen gyorsak. Általában a lassúbb töltőállomások olcsóbbak, míg a gyorsabbak drágábbak.

✅ Hogyan lehet spórolni az elektromos autók töltési költségein? 🚗⚡️

Az elektromos autók töltési költségeit lehet csökkenteni, ha az olcsóbb éjszakai áramtarifát választjuk, használunk ingyenes töltőállomásokat, illetve rendszeresen karbantartjuk az autó akkumulátorát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.