Olvasási idő: 4 perc

Elektromos autó feltöltése

Az elektromos autók feltöltéséhez szükséges idő akár 30 perc is lehet, vagy több mint 12 óra. Ez az akkumulátor méretétől és a töltőpont sebességétől függ. Egy átlagos elektromos autó (60 kWh akkumulátor) 7 kW-os töltőponttal alig 8 óra alatt tölthető fel üresről telire.

 • Egy átlagos elektromos autó (60 kWh akkumulátor) 7 kW-os töltőponttal alig 8 óra alatt tölthető fel üresről telire.
 • A legtöbb sofőr tölti fel a töltést, ahelyett, hogy megvárná, amíg az akkumulátor üresről telire töltődik.
 • Sok elektromos autó esetében akár 100 mérföld hatótávolságot is növelhet ~35 perc alatt egy 50 kW-os gyorstöltővel.
 • Minél nagyobb az autó akkumulátora, és minél lassabb a töltési pont, annál tovább tart a töltés üresről telire.
Elektromos autó feltöltése , töltése
toltes-ikon-icon

Tipp: Az elektromos autó töltése hasonló a mobiltelefon töltéséhez; ha kell, napközben töltöd fel, és éjszakára otthon töltöd fel.

Mennyi ideig tart egy elektromos autót teljesen feltölteni

Ürestől teljes töltési idő különböző töltési sebességekkel egy Teslánál:

mennyibe kerül és mennyi idő az elektromos autó feltöltése
 • Az otthoni töltőpontok névleges teljesítménye általában 3,7 kW vagy 7 kW (a 22 kW-os töltőpontok háromfázisú tápellátást igényelnek, ami nagyon ritka és költséges a telepítés).
toltes-ikon-icon

A gyorstöltők a leggyorsabb módja az elektromos jármű feltöltésének, mivel 95-320 kilométer közötti hatótávolságot biztosítanak 20-30 perc alatt.

 • Minden elektromos autó tölthet kompatibilis töltőpontokon, magasabb maximális töltési sebességgel, mint amit elbír; csak az általuk elfogadott maximális áron számítanak fel.

toltes-ikon-icon

Tipp: Szinte minden teljesen akkumulátoros elektromos autó gyorstöltésre képes, a legtöbb plug-in hibrid elektromos autó nem.

Mi az a Top-up töltés?

A legtöbb elektromos autós sofőr a konnektorhoz csatlakoztatja a töltést, amikor leparkol, legyen az otthon éjszaka, vagy nappal a szupermarketben, edzőteremben vagy a munkahelyén. Ezt Top-upnak hívják.

 • Ahelyett, hogy hagynák lemerülni az akkumulátort, és megvárnák, amíg teljesen feltöltődik, a sofőrök kihasználják az autójuk parkolási idejét (ami az idő körülbelül 95%-át teszi ki), hogy az akkumulátort feltöltve tartsák.
 • A nyilvános és munkahelyi töltőpontok általában 7 kW-tól 22 kW-ig terjednek, így ideálisak a feltöltéshez. Útmutatónkból megtudhatja, hogyan érheti el a nyilvános töltést.
 • Ha kombinálja a nappali feltöltést az éjszakai otthoni töltéssel, akkor hatékony módja annak, hogy elektromos autóját feltöltve és használatra készen tartsa.
Elektromos autó töltése parkolóban
toltes-ikon-icon

Tipp: Az elektromos autókat vezetők nem sokat foglalkoznak azzal, hogy mennyi ideig tart a töltés üresről telire. Hasznosabb számukra, ha tudják, hány kilométeres hatótávolságra tesznek szert, amikor csatlakoztatják a feltöltéshez.

Mekkora hatótávolság érhető el egy óra töltés alatt

Elektromos járművezetőként hasznos tudnia, hány kilométeres hatótávolságot tesz meg járműve töltési ideje alatt, így tudhatja, hogy el tud érni a következő úticéljához.

 • Az óránkénti hatótáv az autó hatékonyságától függően változik. A kis, tele akkumulátoros elektromos autók (pl. Renault Zoe) a leghatékonyabbak, és óránként 48 kilométeres hatótávolságot tesznek lehetővé 7 kW-os töltéssel.
 • A legnagyobb akkumulátoros elektromos autók (pl. Audi e-tron Quattro) nehezebbek, és 7 kW-os teljesítmény mellett körülbelül 32 kilométer/óra hatótávolságot érnek el. (A hálózatról tölthető hibridek általában kevésbé hatékonyak, mint a teljes akkumulátoros elektromos járművek).
 • Az, hogy egy autó mennyire hatékony, a környezeti tényezőktől is függ, például a hőmérséklettől. Ez azt jelenti, hogy az elektromos autók melegben hatékonyabbak, nyáron valamivel jobb hatótávolságot érnek el, mint télen.

A töltési sebességet befolyásoló tényezők

5 fő tényező befolyásolja az elektromos jármű feltöltésének idejét.

bármilyen kw teljesítményű elektromos autót közel sok energia veszik el hideg helyen
 • Az akkumulátor mérete: Minél nagyobb a jármű akkumulátorának kapacitása (kWh-ban mérve), annál tovább tart a töltés.
 • Az akkumulátor állapota (üres vs tele): Ha üresről tölt, tovább tart a töltés, mint ha 50%-ról tölti fel.
 • A jármű maximális töltési sebessége: A jármű akkumulátorát csak a jármű maximális töltési sebességével töltheti. Például; Ha járműve maximális töltési sebessége 7 kW, akkor nem fog gyorsabban tölteni egy 22 kW-os töltőpont használatával.
 • A töltési pont maximális töltési sebessége: A töltési időt a használt töltőpont maximális töltési sebessége is korlátozza. Például; Még ha járműve 11 kW-tal is tud tölteni, egy 7 kW-os töltőponton csak 7 kW-al fog tudi tölteni.
 • Környezeti tényezők: A hidegebb környezeti hőmérséklet miatt a töltés valamivel tovább tarthat, különösen gyorstöltő használata esetén. A hidegebb hőmérséklet azt is jelenti, hogy a járművek kevésbé hatékonyak, így kevesebb mérföldet kell megtenni a töltés során.
toltes-ikon-icon

Tipp: Hideg időben az utastér (és az akkumulátor) magasabb hőmérsékletre emelése sok energiát vesz igénybe. Ha az autó rendszeresen melegszik, majd rövid utak után lehűl, sokkal több energiát használ fel, és jelentősen csökken a hatótávolsága. Ez azt jelenti, hogy jó ötlet a rendszeres feltöltési díjak alkalmazása. Hosszabb utakon a hideg időjárás hatása kevésbé , bár még mindig észrevehető.

 

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Milyen tényezők befolyásolják az elektromos autók töltési idejét? 🚗⚡️

Az elektromos autók töltési idejét befolyásolja az akkumulátor kapacitása, a töltősebesség, a töltőállomás típusa, valamint az autó hatótávolsága.

✅ Mennyi időt vesz igénybe az elektromos autók feltöltése? 🚗⚡️

Az elektromos autók feltöltése függ az autó típusától és az akkumulátor kapacitásától, de általánosan a lassúbb töltők több órát vesznek igénybe, míg a gyorsabb töltőállomások akár 30-60 perc alatt feltölthetik az autót.

✅ Hol lehet tölteni az elektromos autót? 🚗⚡️

Az elektromos autók töltése otthon, munkahelyen vagy nyilvános töltőállomásokon történhet. Az egyes helyszínek eltérő töltési sebességet és díjat kínálhatnak, viszont azt jó tudni, hogy minél kevesebb időbe telik egy autó feltöltése, azzal fordítottan arányosan drágább is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.