Ha elektromos autóról beszélünk és megkérdezzük valakitől mik az előnyei, az alábbi válaszokat kapjuk: tiszta, környezetbarát, kényelmes, az utazás csendes, otthonról is tölthető, valamint rengeteg kedvezmény érhető el hozzá a parkolási előnyöktől kezdve a csökkentett adminisztrációs terhekig, és persze ott az egyik legnagyobb érv, az elektromos autó fogyasztása is kedvező. 2022 második felében, az energiaválság közepén vajon ez az utolsó érv továbbra is megállja a helyét? Természetesen igen, de azért némi magyarázatot érdemel ez a rövid válasz.

A rezsicsökkentési kedvezmény csökkentése

A magyar kormány az energiaválságra reagálva kénytelen volt jelentősen korlátozni azon fogyasztók számát, akik az eddigi előnyökben részesültek a rezsicsökkentésnek hála. Bevezette az átlagfogyasztási limitet, ami azt jelenti, hogy a határ feletti fogyasztási mennyiségért növelt összeget kell fizetni.

A jó hír az, hogy ez a megnövekedett ár is elmarad a piacon jelenleg tapasztaltakhoz képest, így összességében még mindig jobban járunk, ha tisztán az aktuális árakat fizetnénk. Ebben a helyzetben ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy magasabb árat fizessünk az energiáért, de ez nem jelenti azt, hogy egyből pánikba kell esnünk. Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, pontosan ki lehet számolni, hogy mennyi a villanyautó fogyasztása.

Miért van energiaválság?

Mint ahogy megannyi globális probléma esetében, úgy itt sem beszélhetünk csupán egyetlen kiváltó okról. A válság nemcsak Európát érinti, hanem világszinten jelen van. Ennek mértékét jól mutatja az elszálló infláció, valamint több felmérés, statisztika is megmutatja, hogy az áram ára az év elejéhez képest majdnem a négyszeresére növekedett.

A áremelkedés kiváltó okának a többség az ukrán-orosz konfliktust tartja, de emellett más tényezők is szerepet játszanak. A járvány alatt mind a kereslet, mind a kínálat világszinten visszaesett. A pandémia enyhülésével, minimálisra csökkenésével a kereslet ugrásszerűen növekedésnek indult, de a kínálat nem tudja ilyen tempóban tartani a lépést. Továbbá, a fosszilis energiahordozók kitermelését növelő beruházások is megfogyatkoztak.

Az elektromos autó fogyasztása esetén mi a megoldás?

Szerencsére van kedvező opció. Az egyik javaslatunk egy otthoni fali töltő mihamarabbi telepítése. Ezzel kiválthatjuk a fali konnektor alkalmazását, amelynek mind a hatékonysága, mind a biztonsága megkérdőjelezhető. Teljesítőképességét tekintve egy fali töltőnél a töltési hatékonyság is sokkal magasabb egy konnektorhoz hasonlítva. Ezáltal a felvett áram nagyobb hányadát tudja hasznosítani és átadni az e-autó akkumulátorának.

Wallbox Pulsar Renault otthoni fali töltő

Természetesen családunk biztonsága is kiemelt fontosságú, egy fali töltő pedig kevésbé terheli meg az ingatlan teljes hálózatát, valamint különböző okos funkcióknak köszönhetően az elektromos autó fogyasztása is részletesen követhető.

A másik megoldás az, ha magát az ingatlant is modernizáljuk. Egy jól kiépített napelem rendszerrel a teljes rezsicsökkentési szigorítás megkerülhető, sőt, maga a rezsi számla is nullára csökkenthető.

elektromos auto toltese napelemmel

Az ideális kombináció egy fali töltő, valamint a napelemek alkalmazása. Ezáltal az villanyautó fogyasztása által generált kiadásokat a természet erejével ellensúlyozhatjuk. Ha úgy érzi nem tudja melyik az ideális fali töltő, vagy segítség kell a telepítésben, esetleg információkat keres az elektromos autók körében? Keressen minket elérhetőségeinken, vagy tekintse meg blogunkat!

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.