Olvasási idő: 4 perc

Elektromos autó töltéséhez csatlakoztatnia kell egy töltőponthoz. Magyarországon négy fő helyen találhatja meg ezeket; otthon, munkahelyen, nyilvános helyeken és töltőállomásokon.

 • Néha magával kell vinnie a saját töltőkábelét.
 • Néha a járművezetőknek nagyobb teljesítményű töltőket kell használniuk útközben.
 • A helytől függően egyszerűen elindíthatja a töltést egy alkalmazással, vagy RFID-kártya használatával.
toltes-ikon-icon

Tipp: Olvassa el használati útmutatóinkat, hogy hogyan töltse fel autóját otthon a Wallbox töltőnkkel.

Elektromos autó töltési ökoszisztéma

Az elektromos autó töltése különbözik a benzines/dízelmotoros jármű üzemanyaggal való feltöltésétől; Az elektromos autók sofőrjei minden alkalommal bekapcsolják a töltést, amikor leparkolnak, és telibb akkumulátorral térnek vissza egy járműhöz, mint amikor elhagyták.

Időnként messzebbre kell vezetnie az akkumulátorban hagyott hatótávolságnál, és útközben nagy teljesítményű gyorstöltővel kell töltenie.

Elektromos autó töltése otthon

fali töltő autók mellett akár 3,7 kw kwh, 11 kw, vagy 22 kw-os töltők amik könnyedén feltöltik az elektromos autó akkumulátorát

Mindaddig, amíg van utcán kívüli parkolási lehetőség, otthon is töltheti elektromos autóját egy erre a célra szolgáló otthoni töltővel. Általában ez a legkényelmesebb hely a töltéshez, különösen akkor, ha éjszaka is csatlakoztatható.

 • Egy külön otthoni töltőpont biztosítja a lehető leggyorsabb töltési sebességet, jellemzően 20 és 48 kilométer/óra közötti hatótávolságot csatlakoztatva.
 • Beépített biztonsági funkciókkal rendelkezik, és ha Wi-Fi engedélyezve van, akkor további intelligens funkciókhoz is hozzáférhet, mint például az energiafigyelés és az éteren keresztüli szoftverfrissítések.
 • A legtöbb otthoni töltőhöz kábel van csatlakoztatva, amelyet általában csak csatlakoztatni kell a járműhöz a töltés megkezdéséhez.
 • Ezeket a különálló kábeleket gyakran a járműgyártó biztosítja, de ha nem kapott ilyet, vagy tartalékra van szüksége, megvásárolhatja őket otthoni töltőjének megrendelésekor.
type 1, vagy type 2 fali töltő otthon elektromos autók-hoz wallbox pulsar

Az elektromos autókat otthon is be lehet dugni egy szabványos csatlakozóba, azonban a töltés hosszabb időt vesz igénybe, és a konnektorok nem rendelkeznek a dedikált töltőtől elvárt biztonsági funkciókkal, ezért ez nem tekinthető bevált gyakorlatnak.

Tudjon meg többet az otthoni töltésről

Fedezze fel a Wallbox otthoni töltési megoldásait

toltes-ikon-icon

Tipp: Még akkor is, ha egy csatlakoztatott kábellel ellátott otthoni töltőt választ, akkor is szüksége lesz egy különálló kábelre a nyilvános töltőállomásokhoz való csatlakoztatáshoz (kivéve az egyenáramú gyorstöltőket, amelyekhez kábelek is vannak).

Elektromos autó töltése munkahelyen

megfelelő idő képes tud lenni, hogy munkahelyünkön ingyenes töltéssel megfelelő mennyiségű áram kerüljön az elektromos autó akkumulátorát

A munkahelyi töltés rendkívül kényelmes, mert az otthoni töltéshez hasonlóan az autó gyakran hosszabb ideig parkol a nap folyamán.

Sok cég mostanában töltőállomásokat telepít a személyzet és a látogatók számára, fenntarthatósági okokból vagy az elektromos flottára való átállás megkönnyítése érdekében.

 • A munkahelyi töltők általában ugyanazt a töltési sebességet kínálják, mint az otthoni töltés, és általában univerzális „2-es típusú” aljzattal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy saját kábelt kell vinnie az egységekhez.
 • A szervezet preferenciáitól függően a töltés elindítható egyszerűen csatlakoztatással, például egy otthoni töltővel, vagy egy RFID kártyával, vagy egy alkalmazás használatával az okostelefonon.
 • Időnként előfordulhat, hogy a munkahelyén nagyobb teljesítményű, 50 kW-os típusú gyorstöltőket szerelnek fel, de a költségek miatt ezeket általában nagy igénybevételű, alapflotta-járművekre telepítik, nem pedig alkalmazotti autókra.

Elektromos autók töltése nyilvános helyeken

Feltöltheti autóját nyilvános helyeken, például szupermarketeknél, edzőteremnél, moziknál, kiskereskedelmi parkokban, városközponti parkolókban, vagy már akár több vidéki helyen is.

elektromos autó autó maximális feltöltése nyilvános helyeken, amiknek kis ára van, de rengeteg energia

Általában nem szükséges teljesen feltölteni az akkumulátort az utunk során, elég, ha csak annyit töltünk amennyivel haza tudunk érni az otthoni töltőnkhöz, vagy a következő úticélhoz.

 • A célállomások töltőállomásai általában 7 kW-os töltést kínálnak, ami 30-48 kilométer/óra hatótávolságot biztosít a teljes akkumulátoros elektromos járművek számára.
 • Sokukat ingyenesen biztosítják a vállalkozások, akik arra használják őket, hogy telephelyük látogatására ösztönözzék őket.
 • A töltés megkezdéséhez saját töltőkábelt kell vinnie, és gyakran le kell töltenie egy okostelefon-alkalmazást (bár bizonyos esetekben ez olyan egyszerű, mint a csatlakoztatás).
 • Egyes régebbi töltőpontokhoz hozzáférési „RFID” kártya szükséges, ezek azonban egyre inkább megszűnnek, mivel nem kínálnak ad hoc hozzáférést a járművezetők számára.

A képre kattintva olvassa el a cikket, majd próbálja ki a PlugShare alkalmazást, ami nagyon nagy segítséget nyújt elektromos autósok számára!

érdemes applikációt használni töltő keresése esetén ahol rengeteg váltakozó áramú töltőt találhatunk ha az autó lemerült
toltes-ikon-icon

Tipp: Javasoljuk, hogy szánjon időt a meglátogatni kívánt töltőpont használatának megértésére, mielőtt odaér. A töltőhálózatok (mint mi) keményen dolgoznak azon, hogy a folyamatot a lehető legkönnyebbé tegyék, de bizonyos tervezések – különösen, ha a töltőpontra támaszkodunk – messzire vezetnek.

Elektromos autó töltése hosszú távú utakon vagy vészhelyzetben

A hosszú távú utakon előfordulhat, hogy az akkumulátor hátralévő hatótávjával nem érjük el az úticélt időben.

amennyiben szükség elektromos autók esetében bárhol képes és jellemzően bárhol tölthető ahol van töltőoszlop

Ebben a forgatókönyvben kihasználhatja a nagy teljesítményű gyorstöltők (43-350 kW) hálózatát, amelyek Magyarország autópálya-töltőállomásain és más helyein találhatók. Ezt útközbeni töltésnek nevezik.

 • Mivel drágák és rövid időn belül sok áramot adnak ki, a gyorstöltőket általában fizetős áron kínálják.
 • A kábelek mindig a 43 kW+ teljesítményű készülékekhez vannak kötve, így nem kell hozzájuk saját kábelt vinni.
 • Az autótól függően 3 típusú gyorstöltő csatlakozó létezik. A modern gyorstöltők mind a 3, vagy legalább mindkét egyenáramú szabványt kínálják.
 • A gyorstöltők is kiválóak erre a célra, de ha nem autópálya közelében tartózkodik, kényelmes helyeken, például szupermarketek parkolóiban megtalálhatja őket.
elektromos autó fedélzeti alkalmazás

Ajánlott termékek

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Hol lehet tölteni az elektromos autót? 🚗⚡️

Az elektromos autók töltése otthon, munkahelyen vagy nyilvános töltőállomásokon történhet.

✅ Mennyi idő alatt lehet feltölteni az elektromos autót? 🚗⚡️

Az elektromos autók töltési ideje függ az autó típusától és az akkumulátor kapacitásától, de a lassú töltők több órát, míg a gyorsabb töltőállomások 30-60 percet igényelhetnek.

✅ Milyen applikációk állnak rendelkezésre az elektromos autók töltéséhez? 🚗⚡️

Számos applikáció áll rendelkezésre az elektromos autók töltéséhez, amelyek segítenek a töltőállomások keresésében és a töltési folyamat nyomon követésében, valamint lehetőséget biztosítanak a töltés előzetes tervezésére és az árak összehasonlítására. Néhány példa: Mobiliti, MOL Plugee, Teapont.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.