Olvasási idő: 3 perc

Napjainkban hatalmas vitákat vált ki a kérdés: hagyományos vagy elektromos jármű? Több kutatás, elemzés is bizonyítja, hogy az e-autó használatnak szinte csak pozitív oldala van benzines társaihoz képest. Persze a legtöbb autóbolond azt mondaná, hogy a hangjuk soha nem lesz olyan, mint egy “igazi” autóé, de a környezetre gyakorolt hatás szempontjából ez aligha mérvadó. Nézzük végig az elektromos autó előnyeit, amiket vásárlása után mi is élvezhetünk.

Az elektromos autó előnyei: energiahasználat

Laikusként is belegondolva könnyen rájöhetünk az egyik fő érvre az e-autók mellett: a felhasznált energia fajtája. Az áram, mint üzemanyag sokkal környezetbarátabb a benzinnel szemben. Ha valaki pontosan szeretné tudni, mégis mennyi villamos energiát fogyaszt egy elektromos autó, az korábbi cikkünkben választ talál minden kérdésére.

Visszatérve gondolatmenetünkhöz, az energiahasználathoz hozzátartozik maga az előállítás is. Mire az olajból tankolható benzin lesz, nagyon sok lépésen kell átesnie, amelyek egyáltalán nem mondhatóak környezetbarátnak. Olajfúró torony, tankerhajók mozgása, finomítás, elégetés. Már ennek a négy lépésnek a környezetre gyakorolt hatásai külön cikket érdemelnének. Az évtizedek alatt nem sikerült felfedezni olyan eljárást, folyamatot, ami teljesen ökobaráttá tenné a benzin használatát.

Ezzel szemben az elektromos autók előnyei közé sorolható az “üzemanyaguk” előállítása is. Ma már rengeteg megújuló energiaforrás érhető el, köztük van például a napelem rendszerek kiépítése is, ami hazánkban is elég nagy népszerűségnek örvend. Egy ilyen rendszerrel zéró károsanyag-kibocsátással tudunk energiát előállítani, amit teljesen tisztán használunk fel.

Akár otthon is tölthetjük

elektromos autók otthoni töltése: fontos tudni, hogy a kwh ára hány forintos például jelenlegi helyzet miatt az olcsóbb áramhoz nehezebb

Az e-autó töltése szinte bárhol megoldható. Rengeteg publikus töltőállomást találhatunk már Magyarországon is a nagyobb városokban. Nem kell csak a nyilvános töltésre hagyatkoznunk, ugyanis annak több hátránya is lehet. Vásárolhatunk otthoni töltőoszlopot vagy fali töltőt, ami sokkal kényelmesebb.

A kényelem mellett még két fontos szempont van töltés során: hatékonyság és biztonság. A gyári töltő segítségével bármilyen hagyományos konnektorra rácsatlakozhatunk, de egy fali töltővel sokkal gyorsabb és biztonságosabb töltést érhetünk el. Egy hagyományos, benzines autót nem tudunk saját kezűleg, otthon üzemben tartani.

elektromos autók töltése ingyenes töltőponton: töltés autókat egyszerűen alacsony költsége ls kevls idő alatt, hátrányai szinte nincsenek

Persze a töltése nem nehéz, de annál költségesebb. A jelenlegi energiaválságban egy hagyományos autó üzemben tartása a többszörösére növekedhet. Összköltségben már nem tudja felvenni a versenyt elektromos társaival. Egy e-autóval hosszú távon több százezret, milliókat takaríthatunk meg.

Elektromos autók előnyei és hátrányai az elektromos autózás plug in hibrid autóval. Tisztán elektromos autóknak zöld rendszámmal könnyebb a parkolás is

Elektromos autók segítségével: Út a zéró emisszióhoz

Otthonunkat könnyen beépíthetjük napelem rendszerrel, ugyanis rengeteg uniós, valamint hazai pályázat érhető el. Sőt, az állami támogatások nem állnak meg itt: a zöld rendszám rendszerrel rengeteg előnyben részesül egy elektromos autó felhasználója. Csak hogy egy példát említsünk, egy nagyvárosban nagy segítséget jelent a kedvezményes parkolás.

Elektromos autónk töltésének költségét nullára is kihozhatjuk, ha már megvan a napelem rendszer, és ahhoz beépítünk egy otthoni töltőállomást. Magyarországon a napsütéses órák száma az uniós átlag felett van. Ezek olyan előnyök, amelyek egy benzines autó esetében elképzelhetetlenek. Ha további kérdések merültek fel az elektromos autó előnyeivel kapcsolatban, keressen minket elérhetőségeinken!

elektromos autó út a zéró emisszióhoz
toltes-ikon-icon

Jelenleg fontos információ

helyzet jelenlegi állása szerint 2022 augusztustól 2523 kWh/év (havi 210 kWh) fogyasztásig marad a jelenlegi rezsicsökkentett, kilowattonkénti 36 forintos, kedvezményes ár. Efölött a lakossági fogyasztóknak 70,1 forint/kWh árat kell fizetniük az energiáért. Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Milyen előnyei vannak az elektromos autóknak? 🚗⚡️

Az elektromos autóknak számos előnye van, mint például az alacsonyabb üzemeltetési költségek, csendes működés és környezetbarátság.

✅ Milyen távolságot lehet megtenni egy töltéssel? 🚗⚡️

Az elektromos autók egy töltéssel általában 200-500 km-t tudnak megtenni, azonban ez függ az autó típusától, valamint az akkumulátor állapotától.

✅ Milyen módon járul hozzá az elektromos autó az környezetvédelemhez? 🚗⚡️

Az elektromos autók a környezetbarát alternatívát jelentik a hagyományos belső égésű motorral működő autókkal szemben, hiszen nem bocsátanak ki káros anyagokat, mint például széndioxid és nitrogén-oxidok. Ezáltal csökkentik a légszennyezést és hozzájárulnak a globális klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.