Olvasási idő: 4 perc

Amennyiben elektromos autónk töltésére utcai töltőpontokat veszünk igénybe, különböző tarifákkal kalkulálhatunk. Egy biztos, többe fog kerülni, mint az otthoni töltés, hacsak nem találunk egy ingyenes és szabad töltési lehetőséget, amiből mára egyre kevesebb van. Az ingyenes töltőoszlopok terheltsége egyébként is nagy, amit tetéznek a feleslegesen és helytelenül, töltés nélkül ottragadó autók. Ilyen ingyenes töltőpontokat találunk önkormányzatoknál, különböző áruházláncok, például az Ikea, a Lidl és a Penny Market parkolóiban. Ezen kívül vannak a márkatöltők, mint a Tesla töltők, melyeket a 2016 előtti Teslák ingyen, ennél fiatalabbak az első tulajdonossal szintén díjmentesen használhatnak.

A fizetős töltők viszont úgy szaporodnak, ahogy nő az elektromos autók száma. Szolgáltatója válogatja, hogy milyen rendszert használ a díjszabásra. Vannak perc alapú, illetve teljesítmény alapú lehetőségek és nem ritkák az előfizetéshez hasonló díjcsomagos megoldások, amivel kedvezőbben tankolhatunk az autónk számára nélkülözhetetlen energiából.

A töltési sebesség is meghatározza az árat, hiszen elérhetőek gyors és villámtöltők a lassabb töltési konstrukció mellett.

Vegyük sorra a 2021-es utcai töltési lehetőségeket!

PARKL

A Parkl egy magyar fejlesztésű parkoló alkalmazás, melynek elektromos töltőpontjai inkább az ország északi felében terjedtek el. 15 vidéki és több, mint 20 budapesti helyszínen találunk ilyen lehetőséget. A parkl.net oldalon található térképes keresőhöz regisztráció nélkül is hozzáférhetünk, ezen láthatjuk is, hogy a legdélebbi helyszín Kecskeméten a Hetényegyháza töltőpont.

parkl logo

Nincs szükség az applikáció letöltéséhez a használathoz, a töltést néhány kattintással a térképes keresőben, vagy a töltő mellett elhelyezett QR-kód beolvasásával is elindíthatjuk. Csupán ki kell választani a térképen az aktuális készüléket, vagy meg kell adni a töltőfejen található azonosítót, hogy elinduljon a művelet.

Applikáció segítségével pedig még egyszerűbb a dolog, hiszen az egész folyamatot a fizetéssel bezárólag a telefonunkról kezelhetjük. Az applikációhoz regisztrált bankkártyáról mindig annyit von le, amennyit kWh vagy perc alapon töltésre költöttünk.

A díj a különböző helyszíneken változó, 70-125 Ft/kWh. Néhány példa:

Míg a FULLENERGY Sopronban ingyenes, addig Budapesten az I. kerület Krisztina garázs töltőponton a töltés díja 98 Ft/kWh. A 19.kerületi Shopmarkban a töltés díja 75 Ft/kWh, Balatonalmádi Aldi és a Balatonfüred Spar töltőpontokon a töltés díja: AC – 85 Ft/kWh, DC – 125 Ft/kWh.

MOBILITI

A Mobiliti Magyarországon közel 500 helyen biztosít töltési lehetőséget. A Mobiliti app letöltése után netkapcsolat nélkül is használható. Praktikus közösségi rendszert kapcsoltak hozzá, ahol értékelések, kommentek olvashatók a töltési tapasztalatokról. A töltést a teljes regisztráció elvégzése után tudjuk csak megkezdeni, vagyis meg kell adnunk bankkártya és számlázási adatainkat. Itt díjcsomagot is vásárolhatunk.

A Mobiliti töltési árak a következők:
mobiliti logo

Villámtöltő (DC és AC) Legalább 40 kW – 100 Ft/perc – Díjcsomaggal: 80-90 Ft/perc

Gyorstöltő (DC) Legfeljebb 22 kW – 120 Ft/kWh – Díjcsomaggal: 95-110 Ft/kWh

Gyorstöltő (AC) Legfeljebb 22 kW – 100 Ft/kWh – Díjcsomaggal: 65-90 Ft/kWh

A díjcsomagoknál a mennyiségi korlát 250 kWh, havi díjuk 490 Ft-3190 Ft között van, amit töltésre nem használhatunk fel. A részleteket a mobiliti.hu oldalon találjuk.

E.ON fizetős töltőpontok

A drivE.ON app az E.ON fizetőssé vált töltőin biztosít kényelmi funkciókat elektromos autónk feltöltéséhez. Az app-ból azonnal fizethetünk Simple pay rendszerrel bankkártyával, majd a 10. azonnali fizetés után havi elszámolásra és átutalásra válthatunk.

e on logo
Az E.ON jelenlegi árai a következők:

AC töltő esetén: 99 Ft/kWh (0. perctől indul) +4 Ft/perc (a 120. megkezdett percet követően), éjszakai tarifa (20.00-6.00 óra között): 65 Ft/kWhDC töltő esetén: 57 Ft/kWh + 11 Ft/perc

DC töltő esetén: 120 Ft/kWh (0. perctől indul) +9Ft/perc (a 30. megkezdett percet követően)

Az önkormányzati tulajdonú E.ON töltők ingyenesek maradtak néhány településen, Budapesten nincs ilyen lehetőség.

Mol Plugee

A Mol Plugee töltőpontokat a molplugee.hu térképes keresője mutatja meg. Budapesten 35, vidéken 40 töltésre alkalmas helyszínt találunk. Itt is elérhető az applikáció, amiben menthetjük kedvenc helyszíneinket, visszanézhetjük költéseinket, letölthetjük számláinkat. Tölthetünk appon vagy driver portálon keresztül és shopban is vehetünk töltést.

A Mol Plugee töltési árak:

mol plugee logo

Appon vagy driver portálon keresztül:

AC 22-43 KW névleges töltési teljesítmény szint 99Ft/kWh – regisztrációval ugyanennyi

DC 50-75 KW névleges töltési teljesítmény szint 149Ft/kWh – regisztrációval 139Ft/kWh

Ultra DC 75 KW feletti névleges töltési teljesítmény szint 149Ft/kWh – regisztrációval 139Ft/kWh

Shopban:

AC 1090 Ft/töltés, a benne foglalt energiafelvétel: 10 kWh, kWh egységár: 109 Ft

DC 3180 Ft/töltés, a benne foglalt energiafelvétel: 20 kWh, kWh egységár: 159 Ft vagy 6360 Ft/töltés a benne foglalt energiafelvétel: 40 kWh, kWh egységár: 159 Ft

Ultra DC 3180 Ft/töltés, a benne foglalt energiafelvétel: 20 kWh, kWh egységár: 159 Ft vagy 6360Ft/töltés, a benne foglalt energiafelvétel: 40 kWh, kWh egységár: 159 Ft

IONITY

Az Ionity egy nemzetközi töltőhálózat szolgáltatás, melyen a Mobiliti ügyfelei itthon és külföldön kedvezményesen, akár 110 Ft/kWh díjért is tölthetnek a 350 kW leadására is képes, villámgyors töltőoszlopokon. Magyarországon 18 darab található öt könnyen elérhető helyszínen, autópályák közelében. Szintén Mobiliti applikációval használhatjuk.

ionity logo

A díjszabás kétféle: díjcsomaggal (Mobiliti applikációból vásárolva), vagy anélkül tölthetünk, a díjcsomagok díja itt sem használható töltésre:

IONITY utazó csomag 34.990 Ft/év, 210 Ft/kWh díjért, korlátlan töltési idővel.

IONITY világjáró csomag 94.990 Ft/év, 110 Ft/kWh, korlátlan töltési idővel.

A díjcsomag nélküli árak:

Töltésindítási díj: 500 Ft

Időalapú díj (percdíj) nincs

IONITY-töltés Magyarország területén: 280 Ft/kWh

IONITY-töltés Magyarország területén kívül az EU országaiban: 315 Ft/kWh

Plug share

Utunk során a töltőpontok legkönnyebb felderítéséhez alkalmazható a Plug share – plugshare.com – térképes kereső alkalmazás, ami egy közösségi működési elven alapuló elektromos autó töltő adatbázis. Regisztrálnunk kell a használatához, ezután szűri az autónk típusához kompatibilis töltőket, amit akár le is foglalhatunk a meghatározott időt vagy töltési mennyiséget megadva.

plugshare logo

Bárhol az országban járva térképről választhatunk töltőt és láthatjuk, hogy:

  • hány darab van,
  • foglalt vagy elérhető -e,
  • milyen típusú,
  • mennyibe kerül a töltés,
  • milyen csatlakozó kell hozzá,
  • és sok esetben a használat menetét is elolvashatjuk.

A töltőket színek szerint csoportosították: a nyilvánosak a zöldek, a nyilvános gyorstöltők a narancs színűek, a kékek regisztrált otthoniak, a szürkék éppen foglaltak.

Otthoni töltés

Mindezek után megállapíthatjuk, hogy többféle lehetőség is adott az utcai töltőpontokon, de legjobb és legkedvezőbb az otthoni töltés, aminek a díját korábbi cikkünkből megtudhatod.

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Milyen tényezők befolyásolják az elektromos autó töltési költségét? 🚗⚡️

Több tényező is befolyásolhatja, mint például az autó akkumulátorának mérete, a töltési sebesség, a töltőpont tarifái, az energiapiac változásai és az időszakos díjszabások.

✅ Hogyan lehet megtudni az aktuális töltési költségeket a töltőpontokon? 🚗⚡️

Az aktuális töltési költségeket általában a töltőpontokon kihelyezett információs táblákon vagy az elektromos töltőpontokhoz kapcsolódó mobilalkalmazásokban lehet megtalálni. Ezen kívül online töltőpont térképek is elérhetők, amelyek segítséget nyújtanak az aktuális díjszabások és tarifák megismerésében.

✅ Hogyan lehet spórolni az elektromos autó töltési költségein? 🚗⚡️

Egyik módja az időzített töltés, amikor az alacsonyabb villamosenergia-tarifák idején töltjük az autót. Emellett érdemes összehasonlítani a különböző töltőpontok árait, és keresni a legkedvezőbb tarifákat. Továbbá, a saját napelemes rendszerrel is csökkenthetőek a töltési költségek, mivel az ingyenes napenergiával tölthetjük az autót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.