Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autózással kapcsolatban számtalan kérdés szokott felmerülni. A legtöbb természetesen a töltésről és az üzemeltetésről érkezik, pláne az elmúlt bő egy év változásai miatt, ugyanis az energiaválság miatt többen megijedtek, hogy 1 kW áram ára 2023 évében hogyan fog változni.

1 kW áram ára 2023-ban: a helyzet továbbra is kedvező

A legfontosabb kérdést már most az elején tisztázzuk: az elektromos autó üzemeltetésének költsége még mindig csupán töredéke a benzines, dízeles modellekhez képest. Elég csak megnézni pontosan, hogy mennyibe kerül egy villanyautó töltése, és máris láthatjuk, hogy a különbség hatalmas.

Nézzük meg természetesen a számokat: ma Magyarországon 1 kW áram ára 36,9 forint, ha a rezsicsökkentésben meghatározott fogyasztási limit alatt maradunk. Ez éves szinten 2.523 kWh, azaz havi 210 kWh. A limit felett ez az ár már 71, forint/kWh. Éjszakai áram esetén a limit alatt 23,1 forint/kWh, felette pedig 60,9 forint/kWh.

Ez azt jelenti, hogy egy 64,8 kWh-s akkumulátorral rendelkező Kia Niro EV feltöltése nulláról 100%-ra kedvezményes normál árammal 64,8 x 36,9 lesz, ami körülbelül 2.390 forint. A mai benzin és dízel árak mellett ez jóval kedvezőbb, hisz a kilométerenkénti költség elektromos autó esetében mindössze 5,3 forint lesz. Ezt hagyományos meghajtással rendelkező járműveknél egyszerűen lehetetlen lenne elérni. 

Wallbox Qasar 2 nagyobb teljesítmény

Még rezsicsökkentési kedvezmény nélkül is jóval kedvezőbb az elektromos autó használata 2023-ban, az energiaválság okozta negatív hatások ellenére. A szakértői jóslatok, becslések és iránymutatások is azt mutatják, hogy idővel még nagyobb lesz a különbség a villanyautók és a hagyományos meghajtással rendelkező járművek között, előbbiek javára.

mennyibe kerül villamos energia ft kwh áram ára magyar energetikai és közmű szabályozási 1 kwh lakossági fogyasztók és mvm next energiakereskedelmi zrt keretében?

Hogyan lehet még hatékonyabb a töltés?

Ahhoz, hogy az elektromos autó töltése még költséghatékonyabb legyen, még több lehetőség áll rendelkezésünkre. Érdemes elolvasni a blogbejegyzéseinket, mivel a különböző módszereknek hála még az eddiginél is kedvezőbb lehet az üzemeltetés. Az egyik ilyen megoldás az, hogy otthon töltjük az elektromos autót. Minden egyes modellhez jár egy gyári töltő, viszont ezt érdemes inkább elrakni tartalékba, mivel nem a legjobb a töltési hatékonysága.

A gyári töltőkábel a hagyományos konnektorokat használja, de ezeket nem ekkora terhelésre tervezték, így biztonsági szempontból sem a legjobb megoldás. A legjobb az, ha egy fali töltőt vagy töltőoszlopot telepítünk, amivel még hatékonyabb lehet a töltés. De miért is olyan fontos a töltési hatékonyság?

Ez tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy a felvett energiából mennyit juttat át az elektromos autó akkumulátorába. Egy gyári, konnektoron keresztül működő töltőkábel esetében a hatékonyság 80%, ami azt jelenti, hogy az áram egyötöde elvész. A profi fali töltők és töltőoszlopok már 95%-os hatékonysággal dolgoznak. Ez a 15%-os különbség azonnal látható lesz a rezsiszámlán is, spórolhatunk vele, hisz 1 kW áram ára 2023 évében ugyan kedvező, de ha van rá lehetőség, érdemes a kedvezőbb megoldást választani.

mennyibe kerül 1 kwh és ft kwh az egyetemes szolgáltatás keretében a villamos energia 1 kwh lakossági fogyasztók és éjszakai áram a közmű szabályozási hivatal évi 2523 kwh piaci ár

Teljesen zöld is lehet a használat

Az elektromos autó egy környezetbarát közlekedési mód. Azonban nemcsak a használata, hanem az üzemeltetése is lehet teljesen zöld. Ez a napelemek segítségével érhető el, így egyáltalán nem kell az áram árával foglalkozni, hisz természetes forrásból tölthetjük fel az akkumulátort. A kiépítés azonban nem egyszerű, szakember segítségére lesz szükség. Ha kérdése van, keressen minket bizalommal, és mi segítünk elindulni.

ft kwh áram ára a villamos energia a1 és a2 árszabás b geo piaci ár kwh év a lakossági fogyasztók 1 kwh áram ára rendszerhasználati díj keretében

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Miért javasolják az elektromos autókhoz fali töltő vagy töltőoszlop telepítését? 🚗⚡️

A fali töltő vagy töltőoszlop hatékonyabban tölti az elektromos autót, mint a gyári töltőkábel, ami konnektorokon keresztül működik. A fali töltők nagyobb hatékonysággal dolgoznak (95%) a gyári töltőkábelekhez képest (80%).

✅ Milyen költségelőnyei vannak az elektromos autó töltésének? 🚗⚡️

Az elektromos autó töltése jóval olcsóbb, mint a hagyományos benzin vagy dízel üzemanyaggal való tankolás. A kilométerenkénti költség elektromos autó esetében mindössze 5,3 forint lehet.

✅ Miért fontos az elektromos autók töltési hatékonysága? 🚗⚡️

Az elektromos autók töltési hatékonysága mutatja meg, hogy a felvett energiából mennyit juttatnak át az autó akkumulátorába. Minél hatékonyabb a töltés, annál kevesebb energia veszteség keletkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.