Olvasási idő: 3 perc

Az áram nem játék, szokás mondani, ami természetesen mindig igaz. Bármilyen otthoni fejlesztést is hajtsunk végre az ingatlan hálózatával kapcsolatban, minden esetben kérjük ki szakember segítségét. Egyrészt biztonsági okok miatt jobb, ha profikra bízzuk, másrészt sok esetben bizonyos változtatásokat csak ők hajthatnak végre. De mi az, amit felhasználunk elektromos autó töltés során? Mi az AC és DC jelentése?

AC és DC töltés jelentése

A villamos energiát sokan alapvetőnek gondoljuk, nem is foglalkozva a fajtáival vagy éppen hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk a mindennapos használat során. Az elektromosautó-tulajdonosoknak (vagy éppen leendő tulajoknak) viszont jobb, ha rendelkeznek néhány információval. Az első és legfontosabb a biztonság, amivel saját magunk, családunk testi épségét, valamint a vagyontárgyakat védhetjük meg. Szerencsére ez könnyen megoldható, például áram-védőkapcsolóval, az az FI relével.

A másik fontos tényező, hogy tudjuk, milyen áramfajták vannak és melyiket hogyan használhatjuk egyáltalán. Az AC és DC között rengeteg különbség van, ugyanis mindkettő eltérő sebességgel halad különböző irányba, valamint az alkalmazhatóságuk sem egyforma. Az AC, azaz a váltakozó áram, amit azért nevezünk váltakozónak, mivel időszakosan megváltoztatja az áramlás irányát. Ezt az áramfajtát megújuló energiaforrások segítségével is lehet termelni, mint például szél- vagy vízenergia generátoraival vagy turbináival. Hatalmas előnye a váltakozó áramnak, hogy hatékonyan lehet tárolni hosszabb távra is, ezért is használják az egész világon, például a munkahelyünkön és otthonunkban is.

A DC, más néven az egyenáram a váltakozó árammal szemben, ahogy a neve is utal rá, egyenes vonalban mozog. Szintén lehetséges megújuló technológiával generálni, mint például napelemekkel. Az akkumulátorok DC energiát tárolnak, például a laptopok akkumulátora is, amely a töltés során az AC, váltakozó áramot alakítja át egyenárammá. Ha röviden kellene megfogalmaznunk: a hálózatról érkező váltakozó áramot a töltők egyenárammá alakítják, hogy az akkumulátorok tárolni tudják.

két áram különbség között többféleképpen használják elektromos autó töltésére
besen elektromos autó töltő

Az elektromos autót mindkettővel tölthetjük

Függetlenül attól, hogy milyen töltőoszlopunk vagy fali töltőnk van, teljesen mindegy, hogy váltakozó árammal vagy egyenárammal töltjük az akkumulátort, azt mindenképpen DC formában fogja tárolni. DC töltőállomás használata esetén az AC energia, azaz a hálózatról érkező áram átalakulása a töltőállomáson belül megy végbe. Ennek köszönhetően a DC töltőállomások nagyobb átalakítókat használhatnak, amivel képesek 350 kW energiával is rendelkezni, ezzel pedig akár 15 perc alatt is feltölthetik az elektromos autót.

Ac Dc különbség az ac és dc között két áram töltési fajtát jelent, jelenti

Hatalmas különbség az, hogy az AC és DC eltérő töltési görbével rendelkezik. Az AC esetén, ha megnézzük a töltési görbéjét, akkor egy egyenest fogunk látni, ezzel szemben a DC töltőknél egy csökkenő töltési görbe látszódik, mivel eleinte az elektromos autó nagyobb áramlást fogad be, ami fokozatosan csökken, ahogy kezdi elérni a maximális töltési kapacitást.

Mire figyeljünk otthoni töltés során?

két különbség az ac dc között közérthetővé vált, két áram különbség között többféleképpen használják elektromos autó töltésére

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni azt, hogy az első és legfontosabb a biztonság. Ahogy azt már a bevezetőben is említettük, egyszerű eszközökkel megelőzhetjük mind a kisebb, mind a nagyobb baleseteket is. Ahhoz, hogy pontosan milyen töltőállomást célszerű kiépítenünk, melyik eszközre van szükségünk, mindenképpen kérjük ki szakértő segítségét. Ha nem tudja, mi a következő lépés, keressen minket bizalommal.

Ajánlott termékek

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Mit jelent az AC és DC fogalma az elektromos járművek világában? 🚗⚡️

Az AC és DC fogalma az elektromos járművek világában az áram jellemzőit írja le, ahol az AC az váltakozó áram, míg a DC az egyenáram rövidítése.

✅ Hogyan befolyásolja az áramforrás típusa az elektromos autók töltési sebességét? 🚗⚡️

Az áramforrás típusa jelentősen befolyásolhatja az elektromos autók töltési sebességét, mivel az áramforrás kapacitása, típusa és a töltőkapacitás közti összhang határozza meg, milyen gyorsan tudunk tölteni.

✅ Milyen típusú töltőkre van szüksége az elektromos autóknak az AC és a DC áram használatához?🚗⚡️

Az elektromos járművek AC áramú töltéséhez általában otthoni töltőállomásokat használnak, amelyeket a hálózati áramforrásra kell csatlakoztatni. A DC gyorstöltési állomásokat az utazások során használják, mivel képesek nagyobb teljesítményű egyenáramot biztosítani az akkumulátorok számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.