Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autók töltése gyakran kifogás szokott lenni a hagyományos járművek kedvelőitől. Leggyakrabban a fő érv az, hogy még kevés lehetőség érhető el Magyarországon a villanyautók töltéséhez. Az elmúlt 1-2 év viszont megmutatta, hogy egyre több megoldás érhető el a piacon, sőt, az MVM is jelen van az egyes töltőállomásokon a Mobiliti töltőkkel. Ebben a bejegyzésben megnézzük a Mobiliti 2023-as új díjszabását 2022-höz képest.

Az áremelkedés a Mobili töltőket is elérte

A globális energiaválság hazánkat már hónapokkal ezelőtt elérte, 2022 ősze leginkább arról szólt az e-autó felhasználóinak, hogy kiszámolják, mennyivel gazdaságosabb az e-autó ebben a helyzetben is. Szerencsére a számok több, mint bíztatóak, de a plusz költségeket senki sem úszhatja meg. Az áraemelkedéssel kapcsolatban viszont nem az a kérdés, hogy lesz-e/van-e, hanem a mértéke. A benzines, dízeles járművek tulajdonosai nemrég estek át a sapka eltörlése okozta sokkon, mindeközben az elektromos autó használói továbbra is töredékáron tartják fenn a hagyományosokhoz képest az autóikat.

Az MVM Mobiliti hálózat sem úszta meg az energiaválság okozta kellemetlen következményeket: 2023 januárjától kénytelenek voltak emelni a díjaikat. Ami hatalmas változás lesz az eddigiekhez képest, hogy eltörlik az egységes árazást, így minden egyes töltőpontnál más és más árral fognak találkozni a felhasználók. Az költségeket rengeteg tényező befolyásolja, de a szolgáltató továbbra is igyekszik a lehető legtöbb helyen kedvezőbb árazást alkalmazni.

mvm mobiliti kft töltési további zrt 2021 - 2022- 2023 magyarország díjszabása. kérjük olvassa figyelemmel

A Mobiliti 2023-as új díjszabása 2022-höz képest

AC gyorstöltő (22 kW teljesítmény) esetén az eddigi 145 Ft/kWh helyett 170-375 Ft/kWh lesz a jellemző, míg DC gyorstöltőnél (22 kW) a 165 Ft/kWh 305 Ft/kWh költségre változik. A villámtöltőknél is emelkedés lesz, AC (40-50 kW) esetén 120-ról 140-240-re, DC-nél (70 kW) szintén 120-ról 265 Ft-ra emelkedik a percenkénti díj. Ne feledkezzünk meg az ultratöltőkről sem, amelyek legalább 100 kW-s teljesítménnyel rendelkeznek. A percenkénti díjuk 150 forintról 415 forintra emelkedik.

Nem muszáj a nyilvános hálózatokra támaszkodni

Az áraemelkedés mindenhol tapasztalható és szinte megkerülhetetlen. Ezt érzékelhetjük a rezsiszámlán is, de a mindennapos vásárlások alkalmával is. Pánikba esni viszont egyáltalán nem szabad, mivel vannak már költséghatékony megoldások az elektromos autók töltésére: modern fali töltők és töltőoszlopok érhetőek már el a piacon, amelyek segítségével a villanyautót egy nagy akkumulátorrá alakíthatjuk és például áramszünet esetén elláthatjuk otthonunkat energiával. Az elektromos autó töltésére is léteznek szinte nulla költséggel járó megoldások.

Az egyik legzöldebb és legolcsóbb módszer az, ha otthonunk rendelkezik napelemrendszerrel. A napelemek által megtermelt energiát aztán egy fali töltő segítségével könnyedén átvezethetjük az elektromos autó akkumulátorába. Ezzel mind az előállítás, mind a felhasználás teljesen környezetbarát lesz, sőt, külön költsége sincs a mindennapokban, ha már megvan a kiépített rendszer.

mvm mobiliti kft töltési további zrt 2021 - 2022- 2023 magyarország díjszabása. kérjük olvassa figyelemmel

Egy fali töltő már önmagában költséghatékony

Az otthoni töltésre már egyre több lehetőség van, modernebbnél modernebb fali töltők várnak ránk a kínálatban, amelyeknek kivétel nélkül egy célja van: gyorsan, költséghatékonyan feltölteni az elektromos autónkat. A fali töltő előnye az a hagyományos konnektorokkal szemben, hogy a felvett energiát hatékonyabban adják át az akkumulátoroknak, kevesebb veszik el, így kevesebb áramot használnak fel az aksi feltöltéséhez, azaz a költségek is kisebbek lesznek. Egy fali töltő kiépítéséhez viszont szakemberre is szükség van, amiben mi is tudunk segíteni, keressen minket bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.