Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autók töltése mindig is egy érdekes téma, hisz az egyik oldalt még rengeteg tévhit van a technikával kapcsolatban, a másik oldalt viszont láthatjuk, hogy a technológia folyamatosan fejlődik és havonta jelennek meg új termékek, amelyek mindig egy kicsivel többet nyújtanak elődeikhez képest. Az egyik legújabb irányvonal a V2G, azaz a kétirányú töltési technológia alkalmazása.

A V2G, avagy az elektromos autó is lehet erőmű

kétirányú töltés vehicle to grid elektromos autó töltés - Wallbox quasar 2 és technológia segítségével képes

A V2G technológiának és a kétirányú töltésre alkalmas rendszereknek hála elektromos autónk valódi erőművé alakítható, vagy a napelem rendszer által termelt áramot tárolhatjuk a járműben külön energiatároló berendezés nélkül. Mégis hogyan lehetséges mindez? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk, hisz csak egy megfelelő, kétirányú töltőre van szükség, mint amilyen a Wallbox Quasar 2 is. Természetesen még mielőtt jobban belemerülünk a témába, érdemes pár lépést hátra tenni, és kezdjük az alapoknál.

Pár évvel ezelőtt még a teljes okos töltési rendszerek nagyon távolinak tűntek. Akkoriban még egyszerű töltőkábelek voltak, applikációról még szó sem volt. Ahogy az elektromos autók fejlődésnek indultak, a kiegészítő termékek, szolgáltatások is felvették a tempót, így már egyáltalán nem meglepő, ha például egy fali töltőhöz ajánlott letölteni egy okostelefonos applikációt, amivel a teljes töltési mechanizmust szabályozhatjuk és monitorozhatjuk. Évekkel ezelőtt még az volt a fő cél, hogy az elektromos autó minél hatékonyabban legyen feltöltve a hálózatról vagy napelem segítségével, bár utóbbi is még viszonylag újdonságnak számít.

Ma már egyáltalán nem lehetetlen az, hogy a töltés ne csak egy irányba történjen, és az elektromos jármű is tudjon “visszaadni” otthonunknak energiát. A V2G, ami a Vehicle to Grid rövidítése, egy úgynevezett “járműhálózatot” jelent, amely segítségével az e-járműből érkezik az áram a hálózat felé. Egyszerűsítve az elektromos autó nemcsak felvenni, de visszatölteni is képes lesz így. Hasonló trükkökért érdemes meglátogatni blogunkat, ahol további hasznos tippeket lehet találni az ideális elektromosjármű-használathoz. Visszatérve a V2G technológiára, az alkalmazása legtöbb esetben nemcsak gazdaságos, hanem kényelmes és praktikus megoldás is lehet.

vehicle to grid kétirányú töltés, autó képes visszatölteni energiát

Miért van szükség a V2G technológiára?

Egy elektromos autó a hagyományoshoz hasonlóan rengeteg időt tölt állóhelyzetben, parkolással. Természetesen a legtöbb e-jármű hatótávolsága már 300 km felett van, de a naponta megtett távolság átlagosan nem éri el még a 60 km-t sem. A V2G segítségével így a parkoló villanyautó segíthetik a helyi elektromos hálózat terheltségének csökkentését, terhet vehetnek le az egész hálózat válláról. Röviden ez azt jelenti, hogy ha elég V2G technikával csatlakoztatott jármű van egy hálózaton, akkor a túlterhelt hálózat az autók felesleges energiáit hasznosítva képes az egész rendszert kiegyenlíteni. Így mind gazdaságilag, mind környezetvédelmi szempontból hatalmas előnyt jelent egy ilyen berendezés.

vehicle to grid első megújuló lehetőséget teszi jövőben lehetővé használati során

A visszatöltött energia felhasználása

Magyarországon leginkább akkor vehetjük hasznát a technikának, ha egy hosszabb áramkimaradás következik be, így háztartási gépeket, elektromos szerszámokat és még a TV-t is üzemeltethejük ezzel a módszerrel, sőt, egy másik elektromos járművet is feltölthetünk vele. Természetesen egy ilyen töltő beszerelése is nagy szakértelmet igényel, így mindig kérjük ki szakértő véleményét, keressen minket bizalommal.

Ajánlott termékek

GYIK

✅ Mi az a V2G? 🚗⚡️

A V2G (Vehicle-to-Grid) egy intelligens töltési technológia, amely lehetővé teszi, hogy a járművek akkumulátorai visszatápláljanak az elektromos hálózatra, extra kapacitást és rugalmasságot biztosítva így a rendszernek.

✅ Milyen előnyei vannak a V2G-nak? 🚗⚡️

Az egyik legnagyobb előnye a V2G technológiának, hogy segítségével az autótulajdonosok pénzt spórolhatnak a járművek által tárolt energián, amikor azokat nem használják. Emellett a V2G hozzájárulhat az elektromos hálózat hatékonyságának javításához is.

✅ Milyen feltételeknek kell teljesülniük a V2G rendszer működéséhez? 🚗⚡️

A járműnek és az elektromos hálózatnak együtt kell működniük, és szükség van a megfelelő technológiai infrastruktúrára is. A járműnek rendelkeznie kell kétirányú töltési lehetőséggel, valamint az elektromos hálózatnak képesnek kell lennie a váratlan energiaszükségletek kezelésére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.