Olvasási idő: 3 perc

A környezetbarát technológiák egyre nagyobb szerepet játszanak életünkben. Az energiatakarékos megoldásokból kiemelkedik az elektromos autó és a napelem, amikből egyre többet látunk, ráadásul a kettőt kombinálhatjuk is.

Elektromos autó töltése napelemmel

Ha villanyautónk energiapótlásáról a megújuló energia gondoskodik, akkor dupla lesz a megtérülés, hiszen az áramköltség szinte nullára csökkenése mellett az üzemanyag árát is megspórolhatjuk.

Amennyiben az autódat napenergia felhasználásával szeretnéd feltölteni, tudnod kell, hogy hány napelemet kell felszerelned a kocsibeálló tetejére vagy a háztetőre. Egy átlagos családnál a lakóház áramhasználata mellett a villanyautó töltéséhez is igénybe vett energia esetén az 5kW-os háztartási méretű napelemes rendszer éppen elég.

elektromos auto toltese napelemmel

Milyen hosszú utat tudunk megtenni, ha az elektromos autó töltése napelemmel történik?

A felszerelt napelemek körülbelül havonta 1000-1500 km utat biztosítanak elektromos autónk számára, ami valljuk be, hogy egyáltalán nem kevés. Ahhoz, hogy egyedi sajátosságainkat optimalizálni tudjuk a helyi adottságokhoz igazítva kell megtervezni a napelem telepítését. A kiváló tervezés valóban költséghatékony fenntartást eredményez.

Találkozhatunk az utakon is napelemes töltőállomásokkal. Mára a komoly fejlesztéseknek köszönhetően eredményesen használhatók és a fejlődés nem állt meg. Óriási előnyük, hogy nem kell hozzájuk elektromos hálózat, így lakatlan helyeken, zöldövezetben hiánypótló megoldás lehet. Azért az itthoni utakon ne keressük pásztázó tekintettel az ilyen jellegű töltőállomásokat, a lehetőség egyelőre Amerikában adott.

toltes-ikon-icon

Nem bonyolult

A napelemes töltési rendszer működése sem túl bonyolult. A napelemek legfelül helyezkednek el, a napkövető hidraulikát ez alatt találjuk. A szerkezet része egy akkumulátor is, ami biztosítja az éjszakai üzemmódot, illetve tárolja az el nem használt energiát. Az elektromos autó töltéshez a napelemes rendszerhez hozzátartozik a töltőpont is, ahova csatlakoztatjuk gépjárművünket kétfajta dugós csatlakozóval.

Itthon semmi sem tántoríthat el mindet attól, hogy megvalósítsuk ezt a környezetbarát és gazdaságos e autó töltési megoldást. Ha már korábban szereltettünk napelemet a házra, akkor méressük fel, hogy kell -e bővíteni és mennyivel.

Ha csak most tervezgetjük a napelem kiépítésének lehetőségét, akkor érdemes egyből a villanyautó számára is elérhetővé tenni ezt a töltési lehetőséget.

Ajánlatkérés

GYIK

✅ Hogyan működik az elektromos autó töltése napelemmel? 🚗⚡️

Az elektromos autó töltése napelemmel közvetlenül, a napelemek által generált elektromos áramot használva, vagy közvetve, az általuk generált elektromos áramot tároló akkumulátoron keresztül történhet.

✅ Milyen előnyei vannak az elektromos autó töltésének napelemmel? 🚗⚡️

Az elektromos autó töltése napelemmel számos előnnyel jár, például csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, mivel az elektromos energia teljesen tiszta forrásból származik.

✅ Milyen hátrányai vannak az elektromos autó töltésének napelemmel? 🚗⚡️

Az elektromos autó napelemmel való töltéseinek hátrányai közé tartozik az otthoni napelemes rendszer telepítésének és fenntartásának költsége, valamint az, hogy az autó töltése lehet, hogy nem mindig lehetséges, ha az időjárás nem megfelelő. Viszont egy intelligens árammegosztó használatával azt is be lehet állítani, hogy ha a napelem nem termel elegendő áramot a töltés elkezdéséhez, akkor a hiányzó részt be tudja pótoltatni a hálózati energiával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.