Olvasási idő: 4 perc

Aki elektromos autó vásárlását tervezi, az a piacon található modellek összehasonlítása mellett a megváltozott üzemeltetési költségeket is számba veszi. Hiszen a benzines autó fenntartási terhek egészen mások, mint az elektromos autó költségek. Ezzel szemben a vásárlásnál elég borsos árakkal kell megbékélnünk, éppen ezért sokakat foglalkoztat a kérdés: vajon megéri -e.

Ezeket a tételeket foglalják magukba az elektromos autó költségek

  • A gépkocsi beszerzése
  • Töltőberendezések telepítése
  • A gépjármű töltése
  • Fenntartási költségek
  • Értékcsökkenés
elektromos autó költségek

Elektromos autó költségek a vásárlásnál

Az első szempont, hogy milyen időszakban jutsz el a beszerzésig, hiszen időnként elérhetők pályázatok, illetve állami támogatás is, ami lényegesen csökkentheti a vásárlás anyagi terhét. Persze a kereskedőket se ejtették a fejükre, gyakran már a támogatással csökkentett árat teszik eléd, hogy minél vonzóbbak legyenek ajánlataik. Néha ezek az árak beragadnak, pedig a támogatási keret már elfogyott, ezért ellenőrizned kell vásárlás előtt, hogy elérhető -e még az ígért hozzájárulás, vagy már kifutott.

A legdrágább márkák, mint a Tesla, BMW a vételárakban nem mutatnak olyan jelentős különbséget hagyományos párjukhoz hasonlítva, de az olcsóbb kategóriáknál kiugró a különbözet, ami megfontolásra ad okot, tehát érthető, ha tudni akarod, hogy megéri -e megvenni az elektromos járgányt. Segíségül íme egy táblázat a piacon lévő összes típusról: elektromos autó árak 2023.  Nézzük tehát tovább!

elektromos autó töltése nyilvános helyen

Elektromos autó költségek az otthoni töltőberendezés telepítésénél

toltes-ikon-icon

Az autó töltése és a töltő telepítése két külön dolog, mégis összefüggenek. Az otthoni töltés harmadannyiból kijön, mint a töltőállomáson való energia tankolás, ezért idővel az otthoni töltő beszerelése megtérül. Utána pedig már csak nyerhetünk.

Azt, hogy milyen töltőberendezést telepíthetünk otthonra, az fogja meghatározni, hogy milyen autót vásárolunk és milyenek a helyi adottságok. Egy felmérés után már egész pontosan láthatók a költségek. Nyilván a különböző teljesítmények és funkciók különböző árakat mutatnak, ami egyben a töltés gyorsaságát is meghatározza. A gyorstöltő, illetve a villámtöltő hiánya nagyban módosíthatja autózási szokásainkat.

fehér wallbox pulsar plus otthoni fali töltő

Elektromos autó költségek a töltés során

Arra már kitértünk, hogy sokkal gazdaságosabb az otthoni töltés, kivételt csupán az képez, ha ingyenes töltéshez jutunk a munkahelyünkön, a bevásárlóközpontnál vagy a Tesla töltésénél. Azért arról se feledkezzünk meg, hogy otthonunkban a megújuló energia használatával akár nullára lefaraghatjuk költségeinket.

A töltőállomások árait kitűnően mutatják a letölthető e-autós alkalmazások, sőt azoknál látjuk azt is, hogy van -e szabad kapacitásuk az adott pillanatban. Ilyen a MOL plugee, a Mobilti vagy a Plugshare töltőállomás kereső. Érdemes odafigyelni, mert komoly különbségek lehetnek. Természetesen itt is a gyorsaságot kell a leginkább megfizetni.

mobiliti
mol-plugee
plugshare

Elektromos autó költségek a fenntartásnál

Néhány tételt kell itt mindenképpen megemlítenünk:

  • Éves szerviz: futómű és fékrendszer állapota
  • Ritkán a fékbetétek cseréje
  • 5-10 vagy több év után új akksipakk, ez persze húzós lehet

Ennyi, mert valójában sokkal könnyebb felsorolni, hogy mire kell költeni, mint azt, hogy mire nem. Rengeteg tételtől elbúcsúzhatunk, amit megszoktunk benzines járgányunknál. Ilyenek a regisztrációs adó, a parkolási díj, vagyonszerzési illeték, a villanymotor kopásából adódó és egyéb szervizköltségek, nagygenerál, olajcsere, gépjárműadó, útadó, cégautóadó. Elektromos autó tulajdonosként mindezeket elfelejthetjük.

kinek-jar-a-zold-rendszam

Az értékcsökkenéssel is számolni kell

Az értékcsökkenés figyelembevételénél a lehetséges eladási ár mellett az addigi ráfordított költségeket is figyelembe kell venni. A villanyautó sokkal jobban jön ki a matekból, mint hagyományos társa és meglepő módon extrán jól tartják az árukat a pár éves típusok is. Korábban azt jövendölték, hogy az újabb fejlesztések piacra kerülésénél megzuhan majd az áruk, ez mégsem következett be.

 

Ha mindent egybevetünk, akkor tulajdonképpen megállapíthatjuk, hogy elektromos autó tulajdonosnak lenni megéri. Arról pedig még nem is szóltunk, hogy büszkék lehetünk környezettudatos gondolkodásunkra, illetve sokat tehetünk környezetünkért és a városi szmog csökkentéséért. Egyébként pedig ez a jövő, nem érdemes lemaradni.

 

GYIK

✅ Mi a különbség az elektromos autók fenntartási költségei és a hagyományos benzines/dízel autók között? 🚗⚡️

Az elektromos autók általában alacsonyabb fenntartási költségekkel rendelkeznek, mivel kevesebb alkatrészük van, és az elektromos motorok kevésbé igényelnek karbantartást, mint a hagyományos belső égésű motorok.

✅ Hogyan befolyásolja az elektromos autók költségeit a töltési idő és a hatótávolság? 🚗⚡️

Az elektromos autók költségeit az határozza meg, hogy milyen gyakran kell tölteni az autót, valamint mennyi idő alatt lehet feltölteni az akkumulátort. A hatótávolsága szintén befolyásolja az autó használatának költségeit.

✅ Milyen adókedvezmények érhetők el az elektromos autók vásárlásakor? 🚗⚡️

Az elektromos autók vásárlásakor az állam által adókedvezmények érhetők el, amelyek általában az autó árának egy bizonyos százalékát teszik ki. Ezenkívül az elektromos autók után kevesebb adót is kell fizetni, mint a hagyományos belső égésű motorral rendelkező autók után.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.